ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουσκ: Ή σκληρό Brexit ή καθόλου Brexit

Μήνυμα προς το Λονδίνο ότι δεν υπάρχει επιλογή «μαλακής» εξόδου

ΠΗΓΗ: skai.gr

Η μοναδική εναλλακτική λύση σε ένα «σκληρό Brexit» είναι να μην υπάρξει καθόλου Brexit, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ουσιαστικά διαμηνύοντας στο Λονδίνο ότι δεν υπάρχει επιλογή «μαλακής» εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το σχόλιο του κ. Τουσκ έρχεται τη στιγμή που το Λονδίνο προσπαθεί να διαμορφώσει τη διαπραγματευτική στρατηγική του απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την κυβέρνηση των Συντηρητικών να επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή πρόσβαση στην ενιαία αγορά όσο αλλά συνάμα να δίνει προτεραιότητα στον περιορισμό της ελεύθερης μετακίνησης («σκληρή» έξοδος).

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, ο κ. Τουσκ σημείωσε πως η ουσία του Brexit, όπως ορίστηκε στην εκστρατεία για την έξοδο από την ευρωζώνη, σημαίνει «ριζική χαλάρωση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δηλαδή ένα «de facto σκληρό Brexit».

Τόνισε ότι το διαζύγιο θα είναι επίπονο για τους Βρετανούς, αλλά και η Ευρώπη θα υποστεί συνέπειες. «Δεν θα υπάρξουν γλυκά στο τραπέζι, για οποιονδήποτε. Θα υπάρχει μόνο αλάτι και ξύδι», είπε.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει δηλώσει πως θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας για έξοδο από την Ε.Ε. έως τα τέλη Μαρτίου, διαδικασία που θα διαρκέσει δύο χρόνια.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X