ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προσφυγή οργανώσεων για «ζούγκλα» του Καλαί

Ζητούν να ανασταλεί η κατεδάφιση του καταυλισμού στη Βόρεια Γαλλία

Kathimerini.gr

Την αναστολή της διάλυσης της ζούγκλας του Καλαί, του αυτοσχέδιου καταυλισμού στο ομώνυμο λιμάνι της βόρειας Γαλλίας, όπου διαβιούν χιλιάδες μετανάστες με τελικό τους προορισμό τη Βρετανία, ζήτησαν χθες από τη γαλλική δικαιοσύνη ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Η προσφυγή των μη κυβερνητικών οργανώσεων κατά της απόφασης της γαλλικής κυβέρνησης συμπίπτει με την έξαρση των διαμαρτυριών σε πολλά μέρη της Γαλλίας, όπου πρόκειται να μετεγκατασταθούν οι μετανάστες της «ζούγκλας», οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Σουδάν, την Ερυθραία, αλλά και τη Συρία.

Αντιμέτωπος με πολιτικές πιέσεις και ενόψει των προεδρικών εκλογών του Απριλίου, ο πρόεδρος Ολάντ ανακοίνωσε ότι ο καταυλισμός του Καλαί θα διαλυθεί μέχρι το τέλος του έτους, ενώ οι πρώτες εργασίες αναμένεται να αρχίσουν τη Δευτέρα. Παρότι χιλιάδες μετανάστες έχουν ήδη μετεγκατασταθεί τους τελευταίους δώδεκα μήνες, πρόσφατη απογραφή έδειξε ότι τουλάχιστον 6.500 από αυτούς παραμένουν στον καταυλισμό με εκπροσώπους οργανώσεων να εκτιμούν ότι ο πραγματικός τους αριθμός υπερβαίνει τις 10.000.

Η οργάνωση Καθολική Αρωγή (Secours Catholique), μία από αυτές που κατέθεσαν τη δικαστική προσφυγή στο δικαστήριο της Λίλλης, ανέφερε ότι η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέχρι σήμερα το βράδυ. Η οργάνωση επισήμανε ότι αν και δεν διαφωνεί με την προοπτική διάλυσης του καταυλισμού, διαφωνεί με την ταχύτητα της πρωτοβουλίας, εκτιμώντας ότι η κυβερνητική σπουδή θα έχει αρνητικές συνέπειες στην εξεύρεση νέων χώρων φιλοξενίας.

«Σε αντίθεση με όσα είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, το σχέδιο αφορά την ταχύτατη κατεδάφιση της “ζούγκλας”, εντός λίγων μόλις ημερών. Υπό τις συνθήκες αυτές, θα είναι αδύνατο να εξασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους ανθρώπους αυτούς», αναφέρει η ανακοίνωση της οργάνωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X