ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εμπλοκή ΗΠΑ στον εμφύλιο της Υεμένης

Εγκεκριμένα από τον πρόεδρο Ομπάμα και τον υπουργό Αμυνας Ας Κάρτερ τα νέα πλήγματα

Kathimerini.gr

Τρεις εγκαταστάσεις ραντάρ σε περιοχές ελεγχόμενες από το αντάρτικο των Χούτι, στα παράλια της Ερυθράς Θάλασσας, κατέστρεψε χθες με πυραύλους Τόμαχοκ το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, σε αντίποινα δύο περιστατικών αυτής της εβδομάδας, όταν αμερικανικά πολεμικά σκάφη έγιναν στόχος πυραύλων.

Οι χθεσινές ρίψεις πυραύλων Τόμαχοκ σηματοδοτούν την πρώτη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ εναντίον των Χούτι στον εμφύλιο της Υεμένης. Μέχρι στιγμής, η Ουάσιγτον προσέφερε μόνο επιχειρησιακή υποστήριξη στη συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία, η οποία μάχεται τους Χούτι και τους συμμάχους τους, μεταξύ τους και οι υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου της Υεμένης, Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν χθες ότι τα πλήγματα, εγκεκριμένα από τον πρόεδρο Ομπάμα και τον υπουργό Αμυνας Ας Κάρτερ, πραγματοποιήθηκαν εναντίον στόχων σε αραιοκατοικημένες περιοχές, περιορίζοντας σημαντικά τον κίνδυνο παράπλευρων απωλειών. Οι Τόμαχοκ εκτοξεύθηκαν από το αμερικανικό αντιτορπιλικό Νίτσε, που περιπολεί στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, δύο πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον του αντιτορπιλικού «Μέισον», χωρίς κανένας από τους δύο να πλησιάσει το πλοίο. Η χρήση των ηλεκτρονικών αντιμέτρων του «Μέισον» οδήγησαν τους πυραύλους να πέσουν στη θάλασσα.

«Οι αναίτιες αυτές επιθέσεις είναι σοβαρά περιστατικά, αλλά δεν θα μας εμποδίσουν από την εκτέλεση της αποστολής μας. Το πλήρωμα του “Μέισον” αντέδρασε άριστα, αμυνόμενο εναντίον της απρόκλητης αυτής επίθεσης», είπε ο επικεφαλής ναυτικών επιχειρήσεων του Πενταγώνου, ναύαρχος Τζον Ρίτσαρντσον.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Αμυνας του Ιράν, σύμμαχος των Χούτι, αναφέρει ότι η Τεχεράνη διέταξε την αποστολή δύο πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Το ημιεπίσημο ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Τασνίμ είπε ότι η αποστολή των πολεμικών πλοίων εντάσσεται στο πλαίσιο προγραμματισμένων επιχειρήσεων με στόχο την καταπολέμηση της πειρατείας στα ανοικτά της Υεμένης και των ακτών της Ανατολικής Αφρικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X