ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λιβύη: Τουλάχιστον 14 νεκροί σε νέες συγκρούσεις στη Σύρτη

Ο απολογισμός των νεκρών στις τάξεις του ΙΚ δεν είναι γνωστός.

Kathimerini.gr

Τουλάχιστον 14 μέλη των δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης σκοτώθηκαν χθες σε μια νέα επιχείρηση ανακατάληψης της τελευταίας περιοχής της Σύρτης που παραμένει στα χέρια των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), σύμφωνα με μια ιατρική πηγή.

«Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) μάχη άρχισε στις 09:00 το πρωί  και ο απολογισμός μέχρι στιγμής είναι 13 νεκροί και από 25 ως 30 τραυματίες», δήλωσε χθες το απόγευμα ο Αμπντελατίφ Άμπντελ Αλί, εργαζόμενος σε ένα νοσοκομείο εκστρατείας που έχουν εγκαταστήσει οι δυνάμεις της ΚΕΕ στη Σύρτη.

Άλλος ένας τραυματίας μαχητής υπέκυψε λίγη ώρα αργότερα, αυξάνοντας τον απολογισμό των νεκρών στους 14.

Σύμφωνα με τον Άμπντελ Αλί, στην πλειονότητά τους τα θύματα στοχοθετήθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές και χτυπήθηκαν στο κεφάλι ή στον θώρακα.

Έπειτα από μια ανάπαυλα την Πέμπτη, οι μαχητές που πρόσκεινται στην ΚΕΕ ξανάρχισαν επιχειρήσεις εναντίον των τελευταίων μελών του ΙΚ που απομένουν οχυρωμένα σε μια περιοχή έκτασης ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, όπου υπάρχουν σπίτια και άλλα κτίρια, στη λεγόμενη συνοικία υπ’ αριθμόν 3, η οποία βρέχεται από τη Μεσόγειο.

Τουλάχιστον τρία αεροπορικά πλήγματα έγιναν χθες εναντίον θέσεων του ΙΚ, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη.

Σύμφωνα με έναν αξιωματικό των δυνάμεων που επιχειρούν κατά του ΙΚ, αεροσκάφη των ΗΠΑ βομβάρδισαν τουλάχιστον δύο σπίτια όπου βρίσκονταν οχυρωμένοι ελεύθεροι σκοπευτές.

«Αυτοί οι σκοπευτές ήταν πολύ καλά εκπαιδευμένοι και καλά εξοπλισμένοι. Δεν παραδόθηκαν παρά τους βομβαρδισμούς και την πολιορκία που κάναμε», δήλωσε ο αλ Χέντι Ίσα, προσθέτοντας ότι «για να προστατεύσουμε τη ζωή των νεαρών ανδρών μας, προτιμήσαμε να κάνουμε μόνο μια μικρή προέλαση».

Οι επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της Σύρτης προχωρούν διακεκομμένα αφότου άρχισαν την 12η Μαΐου, με τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις να εξαπολύουν συνεχώς εφόδους που διακόπτονται από περιόδους σχετικής ηρεμίας.

Οι δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ, κυρίως ένοπλες ομάδες από την πόλη Μισράτα (δυτική Λιβύη) έχουν ανακαταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Σύρτης, μιας πόλης που βρίσκεται 450 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης κι αποτελούσε ως πρότινος προπύργιο του ΙΚ στη Λιβύη. Στις μάχες αυτές έχασαν τη ζωή τους πάνω από 550 μαχητές τους και άλλοι περίπου 3.000 τραυματίστηκαν.

Ο απολογισμός των νεκρών στις τάξεις του ΙΚ δεν είναι γνωστός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση