ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνάντηση Κέρι-Λαβρόφ για κατάπαυση του πυρός στην Συρία

Σήμερα στην Λωζάνη η συνάντηση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Δυνάμεις του συριακού καθεστώτος προέλασαν χθες σε συνοικίες που ελέγχουν οι αντάρτες στο ανατολικό Χαλέπι, το οποίο βομβαρδίζεται αδιάκοπα από την Πολεμική Αεροπορία της Συρίας και της Ρωσίας, μία ημέρα πριν από τη συνάντηση των επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, της Ρωσίας και άλλων δυνάμεων σε μια προσπάθεια να τερματιστεί το συνεχιζόμενο λουτρό αίματος.

Στη σημερινή συνάντηση στη Λωζάνη πέραν των Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι αναμένεται να λάβουν μέρος οι ΥΠΕΞ της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν και πιθανόν του Κατάρ. Πάντως ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε σκεπτικισμό όσον αφορά το ενδεχόμενο επίτευξης προόδου στη Λωζάνη.

«Δεν περιμένω τίποτε το ιδιαίτερο», είπε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στην Αρμενία.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε χθες τις «αξιώσεις» του Παρισιού: να «κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός και να διανεμηθεί άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια».

Αλλά στη Συρία για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα το σφυροκόπημα των συνοικιών που ελέγχουν οι αντάρτες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας συνεχιζόταν, καθώς από την 22η Σεπτεμβρίου ο συριακός στρατός έχει εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση για την ανακατάληψή τους. Σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έπληξαν χθες συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού, σύμφωνα με τον Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να δώσει έναν απολογισμό των νεκρών άμεσα.

Από την 22η Σεπτεμβρίου ως χθες είχαν σκοτωθεί πάνω από 370 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, ανάμεσά τους και 68 παιδιά, σύμφωνα με την ΜΚΟ. Εξάλλου, 15 άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν χθες σε αεροπορικά πλήγματα εναντίον ενός χωριού στο βορειοανατολικό τμήμα της επαρχίας Ράκα, τα οποία «πιθανόν έγιναν από τον συνασπισμό υπό αμερικανική διοίκηση» ο οποίος δρα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο έδαφος τόσο της Συρίας όσο και του Ιράκ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μέλη της οργάνωσης «Λευκά Κράνη», εθελοντές διασώστες στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές, δουλεύουν νυχθημερόν στο Χαλέπι και ένας από αυτούς, ο Ιμπραχίμ κμπου Λαίτ, έκανε λόγο για «μεγάλη κλιμάκωση» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ρωσική εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ ανέφερε ότι θα χρησιμοποιήσει τη νίκη στο Χαλέπι σαν «εφαλτήριο» για την ανακατάληψη και άλλων προπυργίων των ανταρτών. «Ως μεγάλη πόλη, θα είναι το εφαλτήριο για να απελευθερώσουμε και άλλες ζώνες από τους τρομοκράτες», είπε. Το συριακό καθεστώς χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» όλους όσοι το πολεμούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X