ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μογκερίνι: Σύντομα επαναπροωθήσεις οικονομικών μεταναστών στην Αφρική

Η ΕΕ ξεκίνησε σήμερα μια σειρά συμφωνιών με 5 αφρικανικές χώρες

ΚΥΠΕ

"Δεν θα αργήσουμε πολύ να δούμε τις πρώτες επιστροφές και επαναπροωθήσεις μεταναστών στις 5 χώρες της Αφρικής, με τις οποίες η ΕΕ ξεκινά την επενδυτική συνεργασία της", ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίν. Εξήγησε όμως ότι το κλειδί είναι η θέσπιση διαδικασιών αναγνώρισης, για τις οποίες “υπάρχει πρόοδος” και όταν ξεκινήσουν να λειτουργούν θα ξεκινήσουν και οι επαναπροωθήσεις των οικονομικών μεταναστών.

Η κ. Μογκερίνι, ενημερώνοντας τον Τύπο στις Βρυξέλλες, εξήγησε ότι η ΕΕ ξεκίνησε σήμερα μια σειρά συμφωνιών με 5 αφρικανικές χώρες που στόχο έχουν να ανακόψουν την παράνομη μετανάστευση προς την ΕΕ, όμως αρνήθηκε ότι οι συμφωνίες αυτές έχουν ως πρότυπο τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας.

Το πλαίσιο εταιρικής σχέσης που παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν είναι μια "μακρόπνοη ευρωπαϊκή προσέγγιση για την εμβάθυνση της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού".

Από τον Ιούνιο, υπό την ηγεσία της Ύπατης Εκπροσώπου, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν καταβάλει από κοινού σημαντικές προσπάθειες για την πραγματοποίηση αυτής της νέας προσέγγισης μια επιτυχία. Οι εργασίες για την αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμων λύσεων για την άμεση μεταναστευτική πίεση, καθώς και επενδύσεων για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράνομης μετανάστευσης έχει ξεκινήσει με πέντε χώρες : Νίγηρας, Νιγηρία, Σενεγάλη, Μάλι και Αιθιοπία.

Τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουν "αποστολές αναγνώρισης" για τις χώρες προτεραιότητας, με τη συμμετοχή των κρατών μελών της ΕΕ και των οργανισμών, ιδίως της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής και της EUROPOL. Οι "αποστολές αναγνώρισης" είναι ουσιαστικά επιτόπιοι έλεγχοι ειδικών σε μετανάστες, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα κράτη μέλη και των οποίων δεν γνωρίζουμε την προέλευση. Με τη συνεργασία των χωρών της εταιρικής σχέσης θα αναγνωρίζονται, η ΕΕ θα τους δίνει τα σχετικά ταξιδιωτικά έγραφα και θα επιστρέφουν στις χώρες προέλευση.

Τέλος, ειδικά σχέδια στο πλαίσιο του Ταμείου Αρωγής για την Αφρική, βρίσκονται στο τελικό στάδιο για την αντιμετώπιση των βασικών προκλήσεων στις χώρες προτεραιότητας. Η Κομισιόν ενέκρινε επίσης μια απόφαση για αύξηση του Ταμείου Αρωγής για την Αφρική με ένα επιπλέον € 500 εκατομμύρια από το αποθεματικό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση δράσεων στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X