ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γερμανία: Η Νέα Άκρα Δεξιά: «Πολίτες του Ράιχ» και «Ταυτοτικοί»

Θεωρούνται το μελλοντικό πρόσωπο της ακροδεξιάς

ΠΗΓΗ: skai.gr

Η είδηση, την Πέμπτη το πρωί ότι αστυνομικός στη Βαυαρία υπέκυψε τελικά στα τραύματα που προκαλέσει ο Βόλφγκανγκ Π, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως μέλος του ακροδεξιού κινήματος «Πολίτες του Ράιχ» (Reichsbürger) συγκλονίζει πολιτικούς και πολίτες. Ο αστυνομικός ανήκε στην αστυνομική δύναμη η οποία χθες Τετάρτη έκανε έφοδο στο σπίτι του, για να κατασχέσει 31 όπλα που διατηρούσε ως κυνηγός. Μέχρι πρότινος η γερμανική κυβέρνηση είχε υποβαθμίσει τον κίνδυνο από αυτό το κίνημα, ωστόσο μετά τις σημερινές εξελίξεις η στάση της θα αλλάξει.

«Κλειστό ακροδεξιό κοσμοείδωλο»

Αλλά τι ακριβώς είναι οι «Πολίτες του Ράιχ»; Ονομάζονται επίσης "Γερμανοί του Ράιχ" ή "Γερμανίτες" και όπως υποδηλώνει και ο τίτλος, αισθάνονται πολίτες του Τρίτου Ράιχ και το εκδηλώνουν σε κάθε ευκαιρία με το να μην αναγνωρίζουν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, το σύνταγμα, τα κρατικά της όργανα, τις υπηρεσίες της ενώ αρνούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχει ένας πολίτης απέναντι στο κράτος που διαμένει. Αυτή η στάση διαπνέεται από την ακροδεξιά ιδεολογία που είναι συνήθης στις τάξεις του ακροδεξιού κινήματος. Ανάμεσα στα μέλη -ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς- υπάρχουν τουλάχιστον 1.000 που έχουν «ένα κλειστό ακροδεξιό κοσμοείδωλο», υποστηρίζει ο Τίμο Ράινφρανκ, ειδικός σε θέματα δεξιάς ριζοσπαστικής ιδεολογίας στο Ίδρυμα Αμαντέου Αντόνιο.

Εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος διευκρινίζει πάντως ότι η ομάδα είναι ετερόκλητη και διασπασμένη και πως προσφέρει ιδεολογική στέγη σε "φευγάτους" που ζουν στον δικό τους κόσμο, μέχρι ακροδεξιούς νοσταλγούς της Πρωσίας. Ορισμένοι εξ αυτών δεν πληρώνουν φόρους και πρόστιμα, κυκλοφορούν με πρωσικές ταυτότητες ή με πρωσικούς αριθμούς κυκλοφορίας αυτοκινήτων και κάνουν το παν για να εκνευρίσουν υπηρεσίες και υπαλλήλους. Τα αρμόδια υπουργεία σε πολλά ομόσπονδα κρατίδια έχουν εκδώσει εγκυκλίους με κανόνες για «δύσκολους πελάτες».

«Κουλτουριάρικο είδος ρατσισμού»

Πολύ πιο επικίνδυνο με πιο ομοιογενή δομή είναι το επίσης ακροδεξιό «Κίνημα των Ταυτοτιστών» (Identitäre). Στη Γερμανία εμφανίστηκε το 2012 και είναι γαλλικής επινόησης. Αποκηρύσσει την «πολυπολιτισμική μανία», την «ανεξέλεγκτη μαζική επέλαση προσφύγων» και τον «εκφυλισμό της ίδιας ταυτότητας λόγω υπερβολικής μετανάστευσης». Οι Υπηρεσίες Προστασίας του Συντάγματος σε πολλά ομόσπονδα κρατίδια παρακολουθούν από καιρό τις κινήσεις των μελών του. «Οι «Ταυτοτικοί» είναι πιο επικίνδυνοι από το κίνημα των «Πολιτών του Ράιχ», εκτιμά και ο Γιοχάνες Μπαλντάουφ από το Ίδρυμα Αμαντέου Αντόνιο. «Δανείζονται στοιχεία από μια νεανική ποπ κουλτούρα και λανσάρονται ως τα άγρια νιάτα της ακροδεξιάς ιδεολογίας».

Οι «Ταυτοτικοί», που είναι οργανωμένοι σε 50 με 70 τοπικές υποομάδες, αρνούνται την κατηγορία ότι δεν αναγνωρίζουν τη συνταγματική τάξη της Γερμανίας και μάλιστα αποφεύγουν να χρησιμοποιούν νεοναζιστικά σύμβολα, αλλά «σε τελική ανάλυση η ιδεολογία τους είναι απάνθρωπη, είναι ένα κουλτουριάρικο είδος ρατσισμού», υποστηρίζει ο Μπαλντάουφ. «Κάνουν προπαγάνδα όχι με την κλασική ρητορική του μίσους, αλλά με δημιουργικό τρόπο. Στους «Ταυτοτικούς» βλέπει κανείς το μέλλον του νεοναζισμού και του φασισμού».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X