ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αβραμόπουλος: Η ευρωπαϊκή ασφάλεια απαιτεί συνεργασία με τις ΗΠΑ

Σημαντικήκαι η εμβάθυνση της συνεργασίας και εντός της Ευρώπης τονίζει

Kathimerini.gr

Για την ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι πολύ σημαντική η ενίσχυση και η εμβάθυνση της συνεργασίας μας εντός της Ευρώπης, καθώς και με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δήλωσε ο επίτροπος, αρμόδιος για τη Μετανάστευση, Δ. Αβραμόπουλος, προσερχόμενος στη Σύνοδο του G6 στη Ρώμη.

Στη συνάντηση πήραν μέρος οι υπουργοί Εσωτερικών της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

«Χθες βράδυ, οι υπουργοί Εσωτερικών συζητήσαμε για το μεταναστευτικό. Σήμερα θα συζητήσουμε και για την ασφάλεια», είπε ο κ. Αβραμόπουλος, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία με τις ΗΠΑ: «Εδώ και πολύ καιρό έχω ξεκινήσει έναν διάλογο και μια ισχυρή συνεργασία με τους εταίρους μας από τις ΗΠΑ. Είμαι πολύ ευτυχής που συναντηθήκαμε και πάλι με την Λορέτα Λιντς (γενική εισαγγελέας των ΗΠΑ) και τον Τζε Τζόνσον (υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ). Ανταλλάξαμε απόψεις για τα θέματα της μετανάστευσης και της τρομοκρατίας, καθώς οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη εμπειρία στα ζητήματα αυτά, δεδομένου των αποτρόπαιων και δραματικών γεγονότων που έχουν βιώσει, όπως άλλωστε βιώσαμε και εμείς στην Ευρώπη».

Ως προς το μεταναστευτικό, δήλωσε ότι «η Ευρώπη έχει σημειώσει πρόοδο, αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα ιδίως στον τομέα της συνεργασίας μας με τρίτες χώρες».

«Πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν είναι οι μετανάστες αυτοί που αποφασίζουν που θα πάνε, αλλά η ΕΕ», είπε, προσθέτοντας ότι «η ΕΕ έχει ανοίξει τις πόρτες της, αλλά όλοι πρέπει να σέβονται τους κανόνες της. Υπάρχει πλέον μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική».

Ο κ. Αβραμόπουλος έκανε μια ιδιαίτερη αναφορά στη μεταναστευτική πίεση που δέχεται η Ιταλία, σημειώνοντας όμως ότι «η Ευρώπη είναι δίπλα της».

Στη συνάντηση παρευρέθησαν επίσης εκπρόσωποι της EUROPOL, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (EBCG), της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), τoυ Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM) και της INTERPOL. Στην ατζέντα βρίσκεται το μεταναστευτικό, η ασφάλεια, η τρομοκρατία και η κυβερνοασφάλεια.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση