ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πολλοί θέλουν υποψηφιότητα της Α. Μέρκελ

Ο επικεφαλής του αδελφού-βαυαρικού κόμματος είπε ότι μπορούν να γεφυρώσουν τις διαφορές

Kathimerini.gr

Μία τέταρτη υποψηφιότητα της Αγκελα Μέρκελ για την καγκελαρία μοιάζει πιθανή το 2017, κρίνοντας από τις κινήσεις της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης της Βαυαρίας (CSU), του αδερφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

Οι Γερμανοί ψηφοφόροι εισάκουσαν τη ρητορική αρμονία των δύο κομμάτων το Σάββατο, καθώς οι Βαυαροί Συντηρητικοί έκαναν γνωστή τη στήριξή τους σε άλλη μία υποψηφιότητα της Γερμανίδας καγκελαρίου, ενώ ο γενικός γραμματέας του CDU, Πίτερ Τάουμπερ, δήλωσε στον δημοσιογραφικό όμιλο Funke πως η τέταρτη υποψηφιότητα της Μέρκελ είναι «επιθυμία πολλών».

Ο ηγέτης του CDU, Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος από πέρυσι αντιτίθεται στη φιλομεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ, δήλωσε το Σάββατο στο Der Spiegel ότι «οι δυο τους έχουν έρθει κοντά σε πολλά θέματα τις τελευταίες εβδομάδες», προσθέτοντας ότι «εάν υπάρχουν περαιτέρω διαφορές, νομίζω ότι μπορούμε να το αντέξουμε». Το μαλάκωμα της στάσης του φάνηκε και στα λεγόμενα του αντιπροέδρου του κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος τόνισε ότι «το CDU και το CSU είναι σήμερα κατά 95% ενωμένα όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική. Η μόνη εξαίρεση έγκειται στο αριθμητικό όριο».

Τα σχόλια του Ζεεχόφερ και του Βέμπερ αποτελούν το προοίμιο για το ετήσιο συνέδριο του CSU, το οποίο θα λάβει χώρα στο Μόναχο στις αρχές Νοεμβρίου. Για πρώτη φορά από το 2005, όπως αναφέρει η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, το CSU δεν θα προσκαλέσει τη Μέρκελ στο ετήσιο συνέδριό του. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA, ο Σιχόφερ φοβάται ότι η παρουσία της Μέρκελ θα εξοργίσει μεγάλο μέρος των συνέδρων, ψάχνοντας παράλληλα για κάποια άλλη εκδήλωση στην οποία εκείνος και η Μέρκελ θα μπορούσαν να κάνουν γνωστή την επικείμενη συνεργασία τους, χωρίς να πλήξουν ο ένας την υπόσταση του άλλου.

Αναφορικά με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), μια τελευταία δημοσκόπηση δείχνει τον Μάρτιν Σουλτς να προηγείται του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ως πιθανότερος υποψήφιος για την καγκελαρία, ωστόσο ο Σοσιαλδημοκράτης κυβερνήτης της Ρηνανίας-Παλατινάτο, Μαλού Ντρέγιερ, δήλωσε ότι ο Γκάμπριελ θα έχει τον πρώτο λόγο, προσθέτοντας ότι ο υποψήφιος του κόμματος θα επιλεγεί στις αρχές του 2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση