ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λιβύη: 25 πρόσφυγες νεκροί από αναθυμιάσεις καυσίμων

Οι διακινητές είχαν υπερφορτώσει με 130 ανθρώπους την λέμβο

ΠΗΓΗ: skai.gr

Οι σοροί 25 προσφύγων βρέθηκαν στο πάτο μίας φουσκωτής βάρκας, 26 μίλια ανοικτά των ακτών της Λιβύης. Οι διακινητές είχαν υπερφορτώσει με 130 ανθρώπους την λέμβο και την είχαν αφήσει στα ανοικτά της Μεσογείου, από κάποια ακτή της Λιβύης, όπως αναφέρουν διασώστες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Περισσότεροι από 100 άνδρες, γυναίκες και παιδιά οδηγήθηκαν στην ασφάλεια, με τις φωτογραφίες των άτυχων προσφύγων να δείχνουν άψυχα κορμιά, μπρούμητα στον πάτο της βάρκας, μέσα σε θαλασσινό νερό.

Εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ότι 23 από τους διασωθέντες είχαν υποστεί «φρικτά» χημικά εγκαύματα και επτά από αυτούς μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε νοσοκομεία της Ιταλίας επειδή χρειάζονταν άμεση ιατρική βοήθεια.

Σύμφωνα με τον συντονιστή των επιχειρήσεων του πλοίου Bourbon Argos, ο θάνατος των προσφύγων πρέπει να οφείλεται σε εισπνοή αναθυμιάσεων καυσίμων, από τα μπιτόνια πετρελαίου και τις μηχανές.

«Μας πήρε τρεις ώρες να περισυλλέξουμε 11 σορούς (το βράδυ της Τρίτης), επειδή το μείγμα πετρελαίου και νερού ήταν τόσο δραστικό που δεν μπορούσαμε να ρισκάρουμε, παραμένοντας για πολύ ώρα πάνω στην φουσκωτή βάρκα», με αποτέλεσμα η διαδικασία να γίνεται αργά και με συχνά διαλείμματα. «Ήταν φρικτό», πρόσθεσε.

Οι ΓΧΣ σταμάτησαν την επιχείρηση όταν έπεσε η νύκτα, καλώντας για ενίσχυση δυνάμεις της ιταλικής ακτοφυλακής, με την βοήθεια της οποίας περισυνέλλεξαν και τις υπόλοιπες 14 σορούς το πρωί της Τετάρτης.

Η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε ένα «υγρό νεκροταφείο», σχολιάζει ο επικεφαλής των φιλανθρωπικών δράσεων των ΓΧΣ, Στέφανο Αρτζεζιάνο. «Οι τελευταίες εβδομάδες ήταν εφιαλτικές με τους διασώστες να καταμετρούν νεκρούς άνδρες, γυναίκες και παιδιά (…) οι ομάδες μας νιώθουν πως αυτή η κρίση, η οποία εν μέρει έχει πολιτικά αίτια, μας ξεπερνά. Αισθανόμαστε αδύναμοι να σταματήσουμε αυτή την διαρκή απώλεια ζωών».

Οι γιατροί χωρίς σύνορα είναι από τις Οργανώσεις που ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανοίξουν ασφαλείς και νόμιμους διαδρόμους για τους πρόσφυγες, ώστε να αποφευχθεί η δράση των παράνομων διακινητών που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Η νέα τραγωδία έρχεται μόλις μερικές ώρες μετά τις προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Εθνών, ότι όλο και περισσότεροι πρόσφυγες χάνουν τη ζωή τους σε «απεγνωσμένες προσπάθειες να φτάσουν στην Ευρώπη». Μάλιστα ο ΟΗΕ υπογραμμίζει πως ο υγρός διάδρομος από την Λιβύη στην Ιταλία είναι τώρα έναν από τους πιο «φονικούς» στον κόσμο.

Ήδη, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έχουν χάσει την ζωή τους στο πρώτο δεκάμηνο του 2016 ξεπερνούν τον σύνολο των αντίστοιχων ανθρώπινων απωλειών του 2015.

Έως τα τέλη Οκτωβρίου, 327.846 πρόσφυγες αποπειράθηκαν να φτάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης, με τουλάχιστον 3.800 από αυτούς να χάνουν τη ζωή τους στα κύματα, εν τω μέσω φόβων πως η κατάσταση θα χειροτερεύσει τους «δύσκολους» χειμερινούς μήνες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση