ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εξηγήσεις ζητά η Γερμανία για τις συλλήψεις βουλευτών στην Τουρκία

Κάλεσε τον τούρκο επιτετραμμένο για τις συλλήψεις των φιλοκούρδων βουλευτών

ΠΗΓΗ: skai.gr

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, Ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ κάλεσε τον τούρκο επιτετραμμένο και του επισήμανε ότι μολονότι η Άγκυρα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει την τρομοκρατία «αυτό δεν μπορεί να λειτουργεί ως δικαιολογία για τη φίμωση της αντιπολίτευσης ή τη φυλάκισή της».

Εξηγήσεις από τον επιτετραμμένο της τουρκικής πρεσβείας για τις κρατήσεις των δύο αρχηγών και δέκα ακόμα βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος στην Τουρκία ζήτησε η Γερμανία, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ κάλεσε τον τούρκο διπλωμάτη στο υπουργείο και του επισήμανε ότι μολονότι η Άγκυρα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει την τρομοκρατία «αυτό δεν μπορεί να λειτουργεί ως δικαιολογία για τη φίμωση της αντιπολίτευσης ή τη φυλάκισή της».

Οι βουλευτές κρατήθηκαν με την αιτιολογία ότι δεν ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα των εισαγγελέων για τη φερόμενη σχέση τους με το PKK.

Η κίνηση Σταϊνμάιερ ήλθε ενώ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε την έντονη ανησυχία της Ε.Ε. για τις εξελίξεις.

Οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα σε Βερολίνο και Άγκυρα έχουν επιδεινωθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα χώρα τον Ιούλιο, με την Γερμανία να εκφράζει πολλές φορές τη δυσαρέσκειά της για τις ευρύτατες καρατομήσεις και συλλήψεις, ειδικά τις κρατήσεις δημοσιογράφων.

Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση έχει απορρίψει τα αιτήματα της Τουρκίας για έκδοση υποστηρικτών του ιμάμη Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος. Ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε χθες τη Γερμανία ότι δίνει καταφύγιο σε τρομοκράτες κι ότι θα κριθεί από την Ιστορία.

Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ έχει εκφράσει τον έντονο προβληματισμό της για τις συλλήψεις 12 δημοσιογράφων της εφημερίδας Cumhuriyet τις προηγούμενες ημέρες, κάνοντας λόγο για συνεχή περιορισμό της ελευθεροτυπίας κα του ελεύθερου λόγου.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X