ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΗΠΑ: Τι δείχνει η προσέλευση στην πρόωρη κάλπη

Η εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον ενίσχυσε σημαντικά τις προεκλογικές δαπάνες

Kathimerini.gr

Φόβους για «έλλειμμα ενθουσιασμού» μεταξύ των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος εξέφραζαν αναλυτές την Παρασκευή, καθώς τα στοιχεία για όσους ασκούσαν πρόωρα –όπως δικαιούνται– το εκλογικό τους δικαίωμα έδειχναν ότι τα ποσοστά υπέρ της κ. Κλίντον υστερούν εκείνων που είχε σημειώσει ο Μπαράκ Ομπάμα το 2012. Με ποσοστό 25% των «πρόωρων» ψηφοφόρων να έχουν ήδη ψηφίσει σε 37 πολιτείες, στοιχεία από τα αμερικανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία έδειχναν ότι τα αιτήματα επιστολικής ψήφου από εγγεγραμμένους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών σε κρίσιμες πολιτείες, όπως το Οχάιο και η Φλόριντα, δεν ήταν αντίστοιχα με εκείνα του 2012. Την ίδια στιγμή, η προσέλευση Αφροαμερικανών ψηφοφόρων, που στη μεγάλη τους πλειονότητα αναμένεται να στηρίξουν τη Χίλαρι Κλίντον, ήταν σχετικά περιορισμένη στην πρόωρη διαδικασία.

Στη Φλόριντα, όπου η προσέλευση στην πρόωρη κάλπη ήταν λίγο υψηλότερη από εκείνη την ίδια περίοδο του 2012, οι εγγεγραμμένοι Ρεπουμπλικανοί που είχαν ψηφίσει την Παρασκευή ήταν περίπου δύο χιλιάδες περισσότεροι από τους Δημοκρατικούς, ενώ ένα εκατομμύριο ανεξάρτητοι είχαν ήδη προσέλθει στις κάλπες. Ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει οπωσδήποτε να επικρατήσει στη Φλόριντα για να αποκτήσει τις 270 αναγκαίες ψήφους εκλεκτόρων.

Στο Οχάιο, πολιτεία που θεωρείται «αναγκαία» για τη νίκη, οι κομητείες Κουγιαχόγκα και Φράνκλιν, θεωρούμενες ως προπύργια των Δημοκρατικών, ανέφεραν υποχώρηση της επιστολικής ψήφου, ενώ αντίθετα ενίσχυση της πρόωρης ψήφου σημειώθηκε σε ρεπουμπλικανικές κομητείες όπως η Φράνκλιν.

Η εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον ενίσχυσε σημαντικά τις προεκλογικές δαπάνες της τις τελευταίες ημέρες στις πολιτείες του Μίσιγκαν και του Κολοράντο, ενώ ενθαρρυντική για τη Δημοκρατική υποψήφια χαρακτήριζαν αναλυτές την είδηση ότι παρά την υποχώρηση στην προσέλευση Αφροαμερικανών ψηφοφόρων στις κάλπες, μαζική ήταν η προσέλευση ισπανόφωνων Αμερικανών στις πολιτείες της Φλόριντα, της Νεβάδας και του Κολοράντο, προσφέροντας δυνητικά σημαντικό προβάδισμα στη Χίλαρι Κλίντον. Παρότι οι σφυγμομετρήσεις έδειχναν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μειώνει τη διαφορά του από την κ. Κλίντον, η πρώην υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει να ηγείται στην πρόθεση ψήφου.

Στην προεκλογική εκστρατεία εισήλθε δυναμικά από την περασμένη εβδομάδα ο πάντα δημοφιλής πρόεδρος Ομπάμα, με εμφανίσεις του σε Φλόριντα και Βόρεια Καρολίνα τις τελευταίες τρεις ημέρες. Μιλώντας την Τετάρτη στη Βόρεια Καρολίνα, ο πρόεδρος Ομπάμα είπε: «Το μέλλον της αμερικανικής δημοκρατίας βρίσκεται στα χέρια σας. Το πιο λυπηρό είναι ότι μέρος της στήριξης, που εξασφαλίζει ο Τραμπ, προέρχεται από εργαζόμενους ανθρώπους. Είναι δυνατόν οι άνθρωποι αυτοί να πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα είναι άξιος εκπρόσωπός τους; Εχουμε εδώ να κάνουμε με έναν άνθρωπο ο οποίος πέρασε τα 70 χρόνια της ζωής του μέσα στα προνόμια και τον πλούτο, αρνούμενος να δείξει σεβασμό στους εργαζόμενους Αμερικανούς».

Την οργή του για την παρέμβαση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην προεκλογική εκστρατεία εξέφρασε μέσω Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ, γράφοντας: «Πώς μπορεί ο πρόεδρος να πραγματοποιεί προεκλογικές εμφανίσεις, αντί να ασχολείται με τη δημιουργία θέσεων εργασίας ή την επιδιόρθωση του συστήματος περίθαλψης; Γύρνα πίσω στη δουλειά σου, βοηθώντας τον αμερικανικό λαό».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση