ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πως υποδέχονται οι ηγέτες την εκλογή Ντόναλτ Τραμπ

Πρώτοι Λεπεν και Φάρατζ συνεχάρηκαν τον νέο πλανητάρχη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μετά και από την πλήρη ανατροπή των δημοσκοπήσεων, το διεθνές πολιτικό σκηνικό παρακολουθεί μουδιασμένο τις εξελίξεις στις ΗΠΑ που έφεραν τον Ντοναλτ Τραμπ στην Προεδρία.

Πρώτοι που συνεχάρησαν τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο, η Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού κόμματος στη Γαλλία, Εθνικό Μέτωπο, αλλά και ο Νάιτζερ Φάρατζ ο τέως αρχηγός του κόμματος ανεξαρτησίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και επικεφαλής της καμπάνιας για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Πρόεδρος των Φιλιππινών Ροντρίκο Ντουέρτε, είναι ο πρώτος πρόεδρος που συνεχάρη των νέο πλανητάρχη, εκφράζοντας τη βούλησή του να συνεργαστούν. 

Τα συγχαρητήριά του προς τον Ντόναλτ Τραμπ έστειλε και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος στο λογαριασμό του στο twitter, εξέφρασε τη βούλησή του για την ενδυνάμωση των σχέσεων Ισπανίας με τον σημαντικό όπως χαρακτήρισε τις ΗΠΑ, εταίρο. 

Στενή συνεργασία ζητά η Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ πρότεινε στο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «μια στενή συνεργασία» βασισμένη στις κοινές δημοκρατικές αξίες και στον σεβασμό για τον άλλον.

«Η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται με αξίες, τη δημοκρατία, την ελευθερία, τον σεβασμό του νόμου, της αξιοπρέπειας του ανθρώπου ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός του, τη θρησκεία του, το φύλο του, τον σεξουαλικό προσανατολισμό του ή τις πολιτικές πεποιθήσεις του», δήλωσε η Μέρκελ και πρόσθεσε:

Είναι στη βάση αυτών των αξιών που προτείνω μια στενή συνεργασία με τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ».

Η αντίδραση Μαξίμου

«Η σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα (εξωτερική πολιτική, χρέος) δεν αλλάζει» τονίζουν κυβερνητικές πηγές στον απόηχο της ανάδειξης του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία στις αμερικανικές εκλογές. O νεοεκλεγείς πρόεδρος είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ «έχουν καμία δουλειά» να ασχολούνται με την Ελλάδα.

«Φυσικά θα υπάρξουν αλλαγές στο εσωτερικό των ΗΠΑ και στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα» διευκρινίζουν πάντως στο Μαξίμου.

Οι κυβερνητικές πηγές επιμένουν επίσης, ότι η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα παραμένει μεγάλης σημασίας – παρά την ήττα των Δημοκρατικών – με δεδομένο το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων και με δεδομένο ότι κομβική ημερομηνία είναι η 5 Δεκεμβρίου (οπότε συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup).

«Ήμασταν προετοιμασμένοι και για τα δύο ενδεχόμενα με δεδομένες τις πρόσφατες αποτυχίες των δημοσκοπικών εταιρειών στις μεγάλες εκλογικές μάχες» τονίζουν δε οι κυβερνητικοί κύκλοι, αφήνοντας αιχμές για τις δημοσκοπήσεις μετά την αναπάντεχη νίκη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές.

Πάντως το Μαξίμου εκφράζει «προβληματισμό στα ζητήματα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων στις ΗΠΑ».

Συγχαρητήρια Μέι στον Τραμπ
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, συνεχάρη πριν λίγο τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του.

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον Ντόναλντ Τραμπ που εξελέγη νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ύστερα από μια σκληρή εκστρατεία», δήλωσε η Μέι.

«Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν μια διαρκή και ειδική σχέση με βάση τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του επιχειρείν. Είμαστε και θα παραμείνουμε ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα», προσέθεσε.

«Ανυπομονώ να εργαστώ με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οικοδομώντας αυτούς τους δεσμούς προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία των εθνών μας τα επόμενα χρόνια».

Με μήνυμα για Γκιουλέν τα συγχαρητήρια Άγκυρας

O πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις αμερικανικές εκλογές ενώ παράλληλα δεν ξέχασε να πιέσει για την έκδοση του αρχηγού των Γκιουλενιστών, Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια.

Ο Γιλντιρίμ επεσήμανε ότι θα ανοίξει μια καινούρια σελίδα για τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν τελικά να εκδώσουν στην Τουρκία τον -σύμφωνα με την Άγκυρα- αρχηγό του πραξικοπήματος που διενεργήθηκε τον Ιούλιο στην Τουρκία.

Ο υπουργός εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου επίσης συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας ότι τα αποτελέσματα των εκλογών θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη της συνεργασίας με τις ΗΠΑ ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα σεβαστεί την επιλογή των αμερικανών.

Μήνυμα ΝΑΤΟ

Μήνυμα προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ότι η αμερικανική ηγεσία στο NATO παραμένει αμείωτα σημαντική έστειλε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η τοποθέτηση Στόλτενμπεργκ συνιστά απάντηση σε παλαιότερες δηλώσεις Τραμπ ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να υπερασπιστούν κράτη-μέλη του NATO που δεν επωμίζονται το οικονομικό βάρος που τους αναλογεί.

Η Συμμαχία προβλέπει ότι τα μέλη της θα πρέπει να δαπανούν ετησίως για άμυνα το 2% του ΑΕΠ τους, στόχος δύσκολος σε μία εποχή λιτότητας και χαμηλής ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή ωστόσο ο ρωσικός επεκτατισμός στην Ανατολική Ευρώπη έχει οδηγήσει πολλούς συμμάχους να προσβλέπουν σε μεγαλύτερη εμπλοκή της Ουάσιγκτον στην περιοχή.

Ο γ.γ. της Συμμαχίας συγχαίρει τον κ. Τραμπ για την εκλογή του, και του επισημαίνει πως η Συμμαχία έχει ενώνει σε κοινό μέτωπο τις ΗΠΑ και τους στενότερους εταίρους τους επί εβδομήντα χρόνια. «Ένα ισχυρό NATO είναι καλό για τις ΗΠΑ και καλό για την Ευρώπη», προσθέτει.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ υπογραμμίζει ότι ακόμα «υπάρχει δουλειά να γίνει» και αναφέρει ότι προσβλέπει σε καλή συνεργία με τον νέο πρόεδρο.

Συγχαρητήρια Πούτιν

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα απέστειλε στον Ντόναλτ Τραμπ ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδιμίρ Πούτιν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι εργαζόμενοι από κοινού θα μπορέσουν να επιλύσουν την κρίση στις διμερείς τους σχέσεις.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο"στο τηλεγράφημα ο Πούτιν εκφράζει την ελπίδα ότι εργαζόμενοι από κοινού θα μπορέσουν να ξεπεράσουν την κρίση στις διμερείς τους σχέσεις και να αντιμετωπίσουν τα θέματα στην διεθνή πολιτική σκηνή και να αναζητήσουν αποτελεσματικές απαντήσεις στην παγκόσμια ασφάλεια”.

Ιαπωνία: θα εργαστούμε στενά με ΗΠΑ

Η Ιαπωνία, σύμμαχος κλειδί για τις ΗΠΑ, αναφέρει η Guardian, θα εργαστεί στενά με τον Ντοναλτ Τραμπ για να διασφαλίσει την σταθερότητα στην περιοχή Ασίας Ειρηνικού.
Δεν θα υπάρξει αλλαγή στο γεγονός οτι η συμμαχία Ιαπωνίας-ΗΠΑ βρίσκονται στο επίκεντρο της ιαπωνικής διπλωματίας και οτι η Ιαπωνία θα εργαστεί στενά με τις ΗΠΑ για την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή και στον υπόλοιπο κόσμο, ανέφερε ο επικεφανής του γραφείου του πρωθυπουργού μετά και από την εκλογή Τραμπ.

Συγχαρητήρια Σίσι

 Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φαταχ αλ Σισί, συνεχάρη τον Τραμπ για τη νίκη του. Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της Giardian στο Κάιρο, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, είναι ο μόνος αρχηγός κράτους από τον αραβικό χώρο ο οποίοςσυνάντησε τον Ντόναλτ Τραμπ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους μάλιστα τότε, ο Ντόναλτ Τραμπ επεσήμανε οτι υπό δικής του διακυβέρνησης οι ΗΠΑ θα είναι πιστός φίλος και όχι απλός σύμμαχος της Αιγύπτου. Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Αιγύπτου επεσήμανε οτι η Αίγυπτος είναι έτοιμη να εργαστεί με τον Τράμπ, τονίζοντας οτι η στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ ξεπερνούν το ποιός βρίσκεται στον Λευκό Οίκο.

Βερολίνο: Μεγάλο σοκ

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στη Γερμανία εκφράζουν έντονες ανησυχίες για την εκλογή Τραμπ, με την υπουργό άμυνας να χαρακτηρίζει ως μεγάλο σοκ την εκλογή Τραμπ και να υπενθυμίζει πως η εκλογή του δεν ήταν επιλογή του ιδίου αλλά μία τιμωρητική ψήφος απέναντι στο κατεστημένο και την Ουάσιγνκτον. Ήδη οι Αμερικανοί πρέσβεις προσπαθούν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες του Βερολίνου, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

 Σουλτς: Δυνατή συνεργασία με Τραμπ

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe1 την έκπληξη και την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Μάλιστα ο Μάρτιν Σουλτς αναγνώρισε οτι μετά το Brexit ένα κύμα διαμαρτυρίας και στην Αμερική έφερε τελικά τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο. 

Εξήγησε οτι η έκπληξη του για το αποτέλεσμα οφείλεται στο οτι μέχρι και την τελευταία στιγμή ήλπιζε σε μία νίκη της Κλίντον για να αποφευχθεί μία πλειοψηφία στον Τραμπ ο οποίος κατά την εκστρατεία κινητοποίησε με τρόπο αρνητικό και επιθετικό τα συναισθήματα και ο οποίος ισχυρίζεται οτι δεν έχει ανάγκη από οποιοδήποτε συμβουλευτικό θεσμό πράγμα επικίνδυνο όπως είπε για έναν πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο ίδιος είναι παράλληλα απογοητευμένος, διοτι όπως είπε, οι δυνάμεις των Δημοκρατικών δεν έπεισαν και δεν κινητοποίησαν όπως έπρεπε τις μειονότητες ώστε να εμποδιστεί η νίκη του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου. Μάλιστα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρεί οτι είναι δυνατή η μελλοντική συνεργασία με τον Ντόναλτ Τραμπ. 

Μογκερίνι: Η Ε.Ε θα συνεχίσει να συνεργάζεται με ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Οι δεσμοί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ είναι ισχυρότεροι από κάθε πολιτική αλλαγή. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, ξαναβρίσκοντας τη δύναμη της Ευρώπης», είπε.

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X