ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ομπάμα: Ελπίζουμε όλοι στην επιτυχία του Τραμπ

Πρώτες ομιλίες Ομπάμα-Κλίντον με την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων

ΠΗΓΗ: skai.gr

Στην επίσημη τοποθέτηση για το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών θα προβεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι «Ελπίζουμε όλοι στην επιτυχία του Τραμπ».

Ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε ενωτικός, αναφερόμενος στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. «Τώρα όλοι στηρίζουμε τον Ντόναλντ Τραμπ για να πετύχει (…) στο τέλος της ημέρας, είμαστε όλοι στην ίδια ομάδα» επισήμανε ο απερχόμενος πρόεδρος.

Ο Ομπάμα εμφανίστηκε καθησυχαστικός, δηλώνοντας χαριτολογώντας ότι «δεν κάνω φοβερή πρόγνωση επαναλαμβάνοντας αυτό που είπα χθες, ότι "ο ήλιος θα ανέβει το πρωί όποιον και να εκλέξει ο Αμερικανικός λαός"».

Κάλεσα τον Ντόναλντ Τραμπ αύριο (Πέμπτη) στον Λευκό Οίκο για να μιλήσουμε για μια ομαλή μετάβαση των εξουσιών. «Δεν το κρύβω ότι έχουμε σημαντικές διαφορές, και με τον πρόεδρο Μπους (το νεότερο) είχαμε, αλλά ο Τζορτζ Μπους ήταν γενναιόδωρος και επαγγελματίας και συνετέλεσε στην ομαλή μετάβαση των εξουσιών».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επικοινώνησε με τον Τραμπ για να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη και τον προσκάλεσε στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη για να συζητήσουν τη μετάβαση της εξουσίας.

«Η διασφάλιση μιας ομαλής μετάβασης της εξουσίας είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες που καθόρισε ο πρόεδρος κατά την έναρξη του έτους και μια συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο είναι το επόμενο βήμα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της γραμματείας Τύπου του Λευκού Οίκου.

Toν νεοεκλεγέντα πρόεδρο συνεχάρη και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο νεότερος. Σημειώνεται ότι ο Μπους είχε δηλώσει πως δεν ψήφισε τον Τραμπ.

Κλίντον: Ελπίζω ο Τραμπ να αποδειχθεί καλός πρόεδρος για όλους

Την ελπίδα της ότι η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ να είναι επιτυχημένη αλλά και την απογοήτευσή της που δεν εξελέγη η ίδια πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, εξέφρασε κατά την πρώτη ομιλία της με την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, η υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον.

Μιλώντας σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης ομολόγησε πως λυπάται «όπως και δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί» με τους οποίους μοιράζεται κοινές αξίες και όνειρα, για την ήττα των Δημοκρατικών . «Είναι επίπονο, και θα παραμείνει για πολύ καιρό», σημείωσε φανερά συγκινημένη.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε την ελπίδα πως ο Ντόναλντ Τραμπ να αποδειχθεί ένας επιτυχημένος πρόεδρος «για όλους τους Αμερικανούς (…) οφείλουμε να διατηρήσουμε ‘ανοικτό το μυαλό μας’ και να του δώσουμε την ευκαιρία να κυβερνήσει».

«Το έθνος μας είναι πιο βαθιά διαιρεμένο από όσο νομίζαμε, αλλά πρέπει να αποδεχθούμε το αποτέλεσμα και κοιτάξουμε μπροστά».

Μηνύματα από Μουν, Μέρκελ και Τουσκ

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν-Κι Μουν εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ θα «ενισχύσει τους δεσμούς της διεθνούς συνεργασίας», ενώ χαρακτήρισε την Χίλαρι Κλίντον «ένα ισχυρό σύμβολο της χειραφέτησης των γυναικών».

Συγκρατημένες, έως και αρνητικές, είναι οι αντιδράσεις μελών της γερμανικής κυβέρνησης για τη νίκη του Tραμπ. Ενθουσιασμός επικρατεί αντίθετα στους λαϊκιστές. Το μεσημέρι της Τετάρτης η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας στους δημοσιογράφους συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογική του νίκη. Συγχρόνως όμως δεν παρέλειψε να επικρίνει τον προεκλογικό αγώνα στις ΗΠΑ ως «μια αντιπαράθεση που δύσκολα μπορεί κανείς να αντέξει».

Κάλεσμα προς τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να επισκεφθεί το συντομότερο δυνατό την Ευρώπη ώστε να συμμετάσχει σε μια ιδιότυπη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ απηύθυναν με επιστολή τους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση