ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 08:53
 

Περιορισμένης έκτασης συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία

Ενισχυμένες εξουσίες και αρμοδιότητες παρέχει η πρόταση του ΑΚΡ στον Πρόεδρο της χώρας

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Περιορισμένης έκτασης συνταγματική αναθεώρηση φέρνει στο προσκήνιο της τουρκικής επικαιρότητας η τουρκική κυβέρνηση. Η πρόταση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) πλέον έχει μεταβιβαστεί στο Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και βρίσκει αντίκτυπο στον τουρκικό τύπο. 

Σύμφωνα με την πρόταση του ΑΚΡ, αλλάζουν οι παράγραφοι του τουρκικού συντάγματος που ορίζουν και περιγράφουν τις εξουσίες και τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Τουρκίας. Η πρόταση του ΑΚΡ παρέχει στον Πρόεδρο της χώρας ενισχυμένες εξουσίες και αρμοδιότητες.

Η νέα πρόταση φέρνει και κάποιες σημαντικές καινοτομίες. Σύμφωνα με το προσχέδιο της κυβέρνησης, στην νέα περίοδο δημιουργείται το αξίωμα του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας. Επίσης, στην νέα περίοδο, στην εθνοσυνέλευση θα υπάρχουν «αναπληρωτές βουλευτές», οι οποίοι θα αναλαμβάνουν καθήκοντα όταν εκκενώνεται μια έδρα.

Για να εγκριθεί η νέα πρόταση για την συνταγματική αναθεώρηση από τον τουρκικό λαό χρειάζεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το ΑΚΡ στηρίζεται στην υποστήριξη των Γκρίζων Λύκων. Οι δυο κοινοβουλευτικές ομάδες διαθέτουν συνολικά τον απαιτούμενο αριθμό εδρών (356 από 550 έδρες) που θα ανοίξει τον δρόμο για το δημοψήφισμα.

Η κυβερνητική παράταξη θεωρεί ότι η Άνοιξη του 2017 αποτελεί μια καλή περίοδος για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το νέο σύνταγμα της χώρας. Νωρίτερα, σύμφωνα πάντα με όσα έχει δηλώσει τις τελευταίες ώρες ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, η Τουρκία ενδέχεται να οδηγηθεί στις κάλπες για να αποφασίσει για την επιστροφή της θανατικής ποινής και το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας-Ε.Ε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Άδειασε τον Κυπριανού ο Αβέρωφ για την πράσινη γραμμή

«Μια εισήγηση. Είναι πιο σωστό στο τ΄τλο να διευκρινίζετε ποιόν Κυπριανού άδειασε για να μην μένουν ...»
CGA  |  08:15

Φυλακτού: Ο στόχος ήταν να πληγεί το δημόσιο σχολείο

«Εξ ορθολογισμός είναι να αποκόπτεις 300 και πλέον θέσεις καθηγητών και να δίνεις 1688 προαγωγές ? Εξ ...»
Σκεπτόμενος  |  10:09

Φυλακτού: Ο στόχος ήταν να πληγεί το δημόσιο σχολείο

«O μέγας Φίλιος θα εννοούσε βέβαια το πλήγμα από τους εκπαιδευτικούς! »
knak  |  09:33

Λουκέτο στα σχολεία και στασιμότητα στην παιδεία

«Οταν οι εκπαιδευτικοί έχασαν το παιγνίδι, λόγω .... παπαριών! »
knak  |  09:31

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση