ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συνελήφθη ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας

Αντιμετωπίζει κατηγορίες δωροληψίας και εκβιασμού

Kathimerini.gr

Το σοβαρότερο οικονομικό σκάνδαλο από το 2000, όταν ανέλαβε την εξουσία, αντιμετωπίζει από χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Αλεξέι Ουλιουκάγεφ συνελήφθη από άνδρες της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας FSB (διαδόχου της KGB) κατηγορούμενος για εκβιασμό και δωροληψία. Είναι η πρώτη φορά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 1991 –τελευταίο σπασμό της Σοβιετικής Ενωσης– που ένας τόσο υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη για διαφθορά.

Ο 60χρονος υπουργός, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του προ τριετίας, κατηγορείται ότι αξίωσε μίζα δύο εκατομμυρίων δολαρίων ώστε να δώσει το «πράσινο φως» για την εξαγορά της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Bashneft από την ημικρατική Rosneft, το ρωσικό μεγαθήριο στον τομέα του πετρελαίου, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία αυτού του είδους στον κόσμο. Η Bashneft αντιμετώπιζε προβλήματα λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου και αναμενόταν να πουληθεί έναντι τιμήματος 5,2 δισ. δολαρίων. Η σχετική απόφαση ελήφθη τον περασμένο μήνα, ύστερα από πολλούς δισταγμούς και διχογνωμίες στους κόλπους της ρωσικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την Ανακριτική Επιτροπή, που χειρίζεται τις μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς, ο Ουλιουκάγεφ απειλούσε τη διοίκηση της Rosneft ότι θα χρησιμοποιήσει την επιρροή του στο Κρεμλίνο για να ματαιώσει την εξαγορά. Ωστόσο, η διοίκηση της Rosneft –επικεφαλής της οποίας είναι ο Ιγκόρ Σέτσιν, στενός συνεργάτης και φίλος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν– γνωστοποίησε τον εκβιασμό του Ουλιουκάγεφ στις διωκτικές αρχές, οι οποίες άρχισαν να παρακολουθούν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του, μέχρις ότου συγκεντρώσουν επαρκή στοιχεία για τη σύλληψή του.

«Χάρη στις έγκαιρες ενέργειες των εκπροσώπων της Rosneft, τον πιάσαμε επ’ αυτοφώρω στις 14 Νοεμβρίου, τη στιγμή που εισέπραττε μίζα της τάξης των δύο εκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε η υποδιευθύντρια της Ανακριτικής Επιτροπής, Σβετλάνα Πετρένκο. Μετά την απαγγελία των κατηγοριών από δικαστήριο της Μόσχας, ο κατηγορούμενος υπουργός, ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες, ετέθη σε κατ’ οίκον περιορισμό.
«Αδιανόητη υπόθεση»

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, στη Μόσχα, ο πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ έκανε λόγο για «βαρύ πλήγμα» στην κυβέρνηση και για μια υπόθεση που του φαίνεται «αδιανόητη». Προσέθεσε, δε, ότι «την ίδια άποψη έχει και ο πρόεδρος Πούτιν». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε: «Πρόκειται για πολύ σοβαρή κατηγορία, η οποία απαιτεί πολύ σοβαρές αποδείξεις. Σε κάθε περίπτωση, μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να αποφασίσει επί του θέματος». Πολιτικοί αναλυτές στη Ρωσία πιθανολογούν ότι πίσω από την υπόθεση Ουλιουκάγεφ –ενός πολιτικού που δεν ανήκει στο στενό κύκλο του Βλαντιμίρ Πούτιν– ενδέχεται να κρύβεται παρασκηνιακός αγώνας εξουσίας, χωρίς να είναι σε θέση, όμως, να τον αποκρυπτογραφήσουν. Ο συνήγορος του κατηγορούμενου υπουργού, Τιμοφέι Γκρίντνεφ, υποστήριξε, με συνέντευξή του, ότι ο πελάτης του «παγιδεύτηκε» από κάποιους που «είχαν στόχο συγκεκριμένο κρατικό αξιωματούχο», την ταυτότητα του οποίου απέφυγε να προσδιορίσει.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση