ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το γερμανικό κράτος αγόρασε την έπαυλη του ο νομπελίστα Τόμας Μαν

Είχε ζήσει εκεί για δέκα χρόνια αφότου έφυγε για να γλιτώσει από τον ναζισμό

Kathimerini.gr

Η Γερμανία αγόρασε την έπαυλη του συγγραφέα Τόμας Μαν στην Καλιφόρνια όπου νομπελίστας της Λογοτεχνίας είχε ζήσει για δέκα χρόνια αφότου έφυγε για να γλιτώσει από τον ναζισμό, ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σ' αυτή την κατοικία, που βρίσκεται στo Πασίφικ Παλισέιντς κοντά στο Λος Άντζελες, ο Τόμας Μαν, που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους γερμανούς συγγραφείς όλων των εποχών, έγραψε ένα μέρος του «Δόκτωρ Φάουστους» το 1947.

Έζησε εκεί από το 1942 έως το 1951 με τον οικογένειά του αφού εγκατέλειψε τη χώρα της καταγωγής του όταν ο Αδόλφος Χίτλερ ανήλθε στην εξουσία το 1933 και αργότερα στερήθηκε την υπηκοότητά του. Εξορίστηκε πρώτα στην Ελβετία και κατόπιν στο Πρίνστον στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η κατοικία του Τόμας Μαν ήταν (...) η πατρίδα πολλών Γερμανών που αγωνίστηκαν από κοινού για ένα καλύτερο μέλλον της χώρας μας», που βρισκόταν τότε υπό τον ζυγό των ναζί, υπογράμμισε σε μια ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ο συγγραφέας του «Θάνατος στη Βενετία» είχε φιλοξενήσει σε αυτή την έπαυλη, που αγοράστηκε από το γερμανικό κράτος έναντι περίπου 13 εκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, μεταξύ άλλων τον συγγραφέα και δραματουργό Μπέρτολτ Μπρεχτ, τον φιλόσοφο Τεοντόρ Αντόρνο ή ακόμη τον κινηματογραφιστή Φριτς Λανγκ.

Η κατοικία, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ το ΑΠΕ - ΜΠΕ, θα φιλοξενεί μελλοντικά νέους καλλιτέχνες και θα συμβάλλει στον δι-ατλαντικό διάλογο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X