ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Brexit θα μπορούσε να καταλήξει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Yπάρχουν αναρίθμητες νομικές συνέπειες από την έξοδο της Βρετανίας

ΠΗΓΗ: skai.gr

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μπορεί να καταλήξουν πολλές πτυχές της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Δικαστηρίου, Κεν Λένερτς.

Μιλώντας στους «Financial Times» ο κορυφαίος δικαστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε ότι υπάρχουν «πολλοί, πολλοί τρόποι» με τους οποίους το Brexit θα μπορούσε να οδηγηθεί ενώπιον του Δικαστηρίου.

Αν και απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα, ο κ. Λένερτς επισήμανε ότι υπάρχουν αναρίθμητες νομικές συνέπειες από την έξοδο της Βρετανίας, και το ανώτατο δικαστήριο της Ένωσης θα μπορούσε κάλλιστα να κληθεί να διευθετήσει τις διαφορές ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στη μορφή που θα λάβει το Brexit.

Μία πιθανή οδός, όπως είπε, είναι η εξέταση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, το οποίο διέπει τη διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το Άρθρο εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Δικαστηρίου «όπως κάθε άλλο τμήμα κοινοτικού δικαίου».

Το Δικαστήριο θα μπορούσε να κρίνει, μεταξύ άλλων, εάν η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 είναι αναστρέψιμη. Εάν όντως κριθεί αναστρέψιμη, το Λονδίνο θα έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει την έξοδο από την Ε.Ε., έστω με μεγάλο πολιτικό κόστος.

Η αρμοδιότητα του Δικαστηρίου θα μπορούσε επίσης να αγγίξει τις συνέπειες τυχόν εξόδου της Βρετανίας στα δικαιώματα των πολιτών και στη δραστηριότητα επιχειρήσεων.

Η ειρωνεία είναι ότι οι οπαδοί του Brexit θεωρούν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ως το απόγειο της ευρωπαϊκής παρεμβατικότητας στα δικαιώματα των κρατών-μελών.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση