ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γερμανία: Περιμένοντας τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δεν βιάζεται να ανακοινώσει τον αντίπαλο της Μέρκελ

ΠΗΓΗ: skai.gr

Μετά την ανακοίνωση της νέας υποψηφιότητας Μέρκελ για τον θώκο της καγκελαρίας για τέταρτη φορά, τα βλέμματα πέφτουν τώρα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Ποιος θα είναι ο υποψήφιος για την καγκελαρία από το SPD; Ποιος θα αναμετρηθεί με την καγκελάριο που κατάφερε να «κλέψει» χώρο και θέματα που ανήκαν παραδοσιακά στο οπλοστάσιο του κόμματος που υπερασπίζεται τον απλό άνθρωπο;

Δραματουργία α λα SPD

Απάντηση δεν υπάρχει ή -καλύτερα- δεν υπάρχει ακόμη. Χθες, στη συνέντευξη τύπου του κόμματος, μίλησαν για λογαριασμό του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών τρία στελέχη τους, όμως ο αρχηγός, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ήταν απών. Θα είναι τελικά υποψήφιος ο Γκάμπριελ, όπως ψιθυρίζεται στο Βερολίνο; Είναι και το πλέον πιθανό, αλλά το SPD δεν θέλει να το αποκαλύψει τώρα. Και έχει τους λόγους του. Κατ΄αρχήν, δεν θέλει να δίνει την εντύπωση ότι σύρεται πίσω από την καγκελάριο και, δεύτερον και το κυριότερο, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί μετά βεβαιότητας ότι θα είναι ο Γκάμπριελ υποψήφιος και όχι κάποιος άλλος. «Τον δικό μας υποψήφιο θα ανακοινώσουμε, όπως έχουμε ήδη εξαγγείλει, αρχές του επόμενου χρόνου, τον Ιανουάριο, σε συνάντηση του προεδρείου του κόμματος», ξεκαθάρισε η Γενική Γραμματέας Καταρίνα Μπάρλεϊ. «Σε αντίθεση με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα θα συνδέσουμε το πρόσωπο με το πρόγραμμα και το περιεχόμενο, διότι θέλουμε να κάνουμε σαφές, τι ακριβώς επιδιώκουμε για το μέλλον της Γερμανίας».

Άρα το SPD παίζει με τον χρόνο. Επιδίωξή του είναι να ξεκινήσει διαφορετικά από ό,τι το CDU. Με μια διαφορετική δραματουργία. Πρώτα να επεξεργαστεί ένα δυνατό προεκλογικό πρόγραμμα και μετά να ορίσει τον υποψήφιο καγκελάριο. Να πει στους γερμανούς πολίτες τι προτίθεται να κάνει κατά της φτώχειας, για την οικογένεια και για την Ευρώπη, και μετά να ανακοινώσει το όνομα.

Ο παράγων Μάρτιν Σουλτς

«Η Άγκελα Μέρκελ δεν έχει καμιά απάντηση στα πραγματικά προβλήματα της χώρας μας και όλα όσα έχει καταφέρει με κόπο έγιναν από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα μετά από σθεναρές αντιστάσεις του κόμματός της», ανέφερε η Καταρίνα Μπάρλεϊ. Άρα η μάχη προμηνύεται σκληρή και ο Γκάμπριελ διαθέτει καλά χαρτιά. Μπορεί η δημοτικότητά του να υπολείπεται αυτής της καγκελαρίου, αλλά λάθη δεν έκανε τον τελευταίο καιρό. Επέβαλε στη Μέρκελ τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ως υποψήφιο πρόεδρο της χώρας, οι σχέσεις του κόμματός του με το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) δεν είναι πλέον τεταμένες και το σενάριο συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Die Linke δεν είναι ουτοπικό.

Υπάρχει όμως και ο Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σύντροφος του Γκάμπριελ. Εάν δεν ανανεωθεί η θητεία του, τότε ίσως αναλάβει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στη θέση του Σταϊνμάιερ. Από κύκλους του SPD βγήκε η «κακή» φήμη ότι ο Σουλτς θέλει να εκβιάσει τον Γκάμπριελ, να δεχθεί δηλαδή το πόστο του υπουργού Εξωτερικών υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι υποψήφιος για την καγκελαρία. Μέχρι στιγμή και οι δύο διέψευσαν τις φήμες κατηγορηματικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X