ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Μέρκελ προσεγγίζει Ερντογάν- αντιδράσεις γερμανικής αντιπολίτευσης

Ενώ η ΕΕ ετοιμάζεται να παγώσει τις ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας

Newsroom Κ, Αθήνα

«Φυσικά και θα διατηρήσω τους διαύλους επικοινωνίας» με την Τουρκία δήλωσε η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ κατά την γενική πολιτική συζήτηση για τον γερμανικό προϋπολογισμό του 2017 στη γερμανική βουλή.
Ο περιορισμός της ελευθερίας του Τύπου και η φυλάκιση χιλιάδων επί χιλιάδων πολιτών δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος επικρίνοντας τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογαν.

Ωστόσο, τάχθηκε κατά της διακοπής των επαφών και χαιρέτισε δε την πρόσφατη επίσκεψη του σοσιαλδημοκράτη υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταινμάιερ στην Τουρκία : «Η Γερμανία έχει κάθε συμφέρον να συνεργαστεί με ένα συνετό τρόπο με την Τουρκία, «αλλά αυτό δεν αποκλείει το να ειπωθεί ξεκάθαρα ό,τι θεωρείται ανησυχητικό», πρόσθεσε η Μέρκελ.

Απορρίπτοντας τις κατηγορίες του Ερντογάν ότι η Γερμανία δεν συμμετέχει επαρκώς στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η χώρα της «πράττει όσα και κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Η Μέρκελ απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να αντιταχθούν στους λαϊκιστές.

Σφοδρές επικρίσεις από την αριστερή αντιπολίτευση

Προηγουμένως, η Σάρα Βάγκενκνεχτ , κοινοβουλευτική εκπρόσωπος ης Αριστεράς (Die Linke) επέκρινε σφοδρά την γερμανική κυβέρνηση για την άνοδο της λαϊκισιτκής ακροδεξιάς: «Είναι η κοινή σας πολιτική, η οποία κατέστησε εν τω μεταξύ το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα AfD ισχυρό και στη Γερμανία, είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης αναφερόμενη στον μεγάλο συνασπισμό χριστιανοδημοκρατών-σοσιαλδημοκρατών.

«Στην Γερμανία αναπτύσσονται η κοινωνική ανισότητα και η ανασφάλεια και μαζί τους τα εκλογικά αποτελέσματα του AfD», είπε η χαρισματική αριστερή πολιτικός και σύζυγος του Οσκαρ Λαφονταίν.

«Κάθε έκτος συνταξιούχος ζει στη φτώχεια. Εκατομμύρια εργαζομένων όπως λ.χ. οι δανεικοί υποβαθμίστηκαν σε απασχολούμενους δεύτερης κατηγορίας», πρόσθεσε η Σάρα Βάγκενκνεχτ. Χαρακτήρισε δε τον καπιταλισμό που κυριαρχεί στη Γερμανία «αρπακτικό καπιταλισμό». Τόνισε επίσης ότι «το εκπαιδευτικό σύστημα υποχρηματοδοτείται. Υπερχρεωμένοι δήμοι και κοινότητες προσφέρουν ολοένα και λιγότερα στους πολίτες. Οι μεσαίες επιχειρήσεις πληρώνουν 30% φόρο, ενώ σε μεγάλες πολυεθνικές όπως η Apple ή η Google στην Ευρώπη δείχνεται επιείκια στους φορολογικούς συντελεστές οι οποίοι φτάνουν σχεδόν το 0%.

«Η δημοκρατία έχει και στην Γερμανία μέλλον μόνο εάν δοθεί στους πολίτες ξανά η αίσθηση ότι η αξιοπρέπειά τους και οι στοιχειώδεις βιωτικές τους ανάγκες αναγνωρίζονται. Επιτέλους, λάβετέ το υπόψη, εάν δεν θέλετε να θεωρηθείτε υπεύθυνοι ότι ανοίξατε κάποιο αστιγμή το δρόμο σε έναν Γερμανό Ντόναλντ Τραμπ», τόνισε η Βάγκενκνεχτ.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Αριστεράς επέκρινε επίσης την γερμανική κυβέρνηση ότι έχει απομονώσει τη Γερμανία στην Ευρώπη και έχει επιλέξει «έναν Τούρκο δικτάτορα» ως εταίρο.

Πηγή : ARD, Spiegel

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Νέες κατηγορίες Θεμιστοκλέους κατά Γ. Εισαγγελέα

«Ας είμαστε σοβαροί, υπάρχει περίπτωση ο θεμιστοκλεους, ο οποίος με αναίδεια παραβίαζε τους νομους, να ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  00:11

Προς Ομόνοια ο Κατσουρίδης

«ΜΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ»
ΜΠΕΕΕΕΕΕΕΕ  |  19:31

Νέες κατηγορίες Θεμιστοκλέους κατά Γ. Εισαγγελέα

«Αγαπητή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Εδώ η πατρίδα χάνεται και αφιερώνετε χώρο στις επικεφαλίδες για τις ενέργειες ενός ...»
Βρε τον ανόητο δηλαδή!!  |  19:16

Γ.Εισαγγελέας: Δε διαγράφουμε αδιάκριτα τροχαίες παραβιάσεις

«Γειά σου συνονόματε λεβεντιά. Και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με Υπουργό Οικονομικών την κα Χρυστάλλα. ...»
Κώστας  |  12:01

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση