ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ισόβια κάθειρξη στον δολοφόνο της Τζο Κοξ

Κατά τη διάρκεια της δίκης ο Μέιρ δεν υπερασπίστηκε τον εαυτό του

Kathimerini.gr

Σε ισόβια καταδικάστηκε ο Τόμας Μέιρ, δολοφόνος της βουλευτού των Εργατικών, Τζο Κοξ, για την πράξη του που σόκαρε τη Βρετανία μία μόλις εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit. Ο 53χρονος Τόμας Μέιρ πυροβόλησε τρεις φορές τη 41χρονη βουλευτή και μητέρα δύο παιδιών στην εκλογική της περιφέρεια στη Βόρεια Αγγλία και στη συνέχεια τη μαχαίρωσε επανειλημμένως.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, η οποία αντιμετώπισε τη δολοφονία ως τρομοκρατική πράξη, ο Μέιρ δεν υπερασπίστηκε τον εαυτό του, ζητώντας να κάνει μία δήλωση μόνο αφού το δικαστήριο είχε αποφανθεί για την καταδίκη του, κάτι που ο δικαστής Αλαν Ουίλκι αρνήθηκε. «Δεν είσαι πατριώτης», είπε ο Ουίλκι στον Μέιρ, τονίζοντας πως «με τις πράξεις σου πρόδωσες την πεμπτουσία της πατρίδας μας, την αφοσίωση στην κοινοβουλευτική δημοκρατία». «Είναι ξεκάθαρο ότι έμπνευσή σου δεν είναι η αγάπη της χώρας σου και των συνανθρώπων σου, αλλά ο θαυμασμός για τον ναζισμό και άλλα όμοια αντιδημοκρατικά και ρατσιστικά δόγματα», προσέθεσε.

Σύμφωνα με τους γείτονές του, ο Μέιρ ζούσε μία ήσυχη, μοναχική ζωή επί 20 χρόνια στο Μπίρσταλ του Δυτικού Γιόρκσαϊρ, περνώντας τις περισσότερες ώρες της ημέρας του στον κήπο του. Ηταν ήσυχος και ντροπαλός, δεν είχε επισκέπτες, ενώ σπανίως κάποιος μπορούσε να έρθει σε οπτική επαφή μαζί του ή να του μιλήσει. Μολαταύτα, στο σπίτι του υπήρχαν ξεκάθαρα σημάδια των ακραίων αντιλήψεών του. Αντικείμενα όπως ένα αγαλματίδιο του αετού του Γ΄ Ράιχ και τα τακτοποιημένα ράφια με βιβλία για τη ναζιστική φυλετική θεωρία υποδεικνύουν τις αντιλήψεις του καταδικασθέντα.

Τέλος, αντίστοιχα συμπεράσματα προσφέρουν και οι διαδικτυακές αναζητήσεις του σε υπολογιστές τοπικών βιβλιοθηκών, οι οποίες αφορούν κυρίως ζητήματα ακροδεξιάς και ρατσιστικής θεματολογίας, όπως η δράση της Κου Κλουξ Κλαν και οι δραστηριότητες του Βρετανικού Εθνικού Μετώπου.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X