ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:27
 

Ντόμινο εξελίξεων μετά την απόφαση Σουλτς

Θεωρείται μάλιστα και ο πιθανότερος διάδοχος του Φρανκ -Βολτερ Στάινμαϊερ

Newsroom Κ, Αθήνα

Το σοσιαλιστικό κόμμα της Γερμναίας, (SPD) παίρνει το χρόνο του και δείχνει να μη θέλει να πιεστεί στην ανακοίνωση του υποψηφίου του ενόψει των εκλογών του φθινοπώρου του 2017. Ωστόσο, οι πολιτικές ζυμώσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, δημιουργούν ντόμινο αναταραχών στο εσωτερικό της Γερμανίας και στις Βρυξέλλες.

Η σημερινή απόφαση του Μάρτιν Σουλτς να μην διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλάζει άρδην το πολιτικό σκηνικό καθώς όλα τα θεσμικά όργανα της Ένωσης περνούν στον έλεγχο της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς (ΕΡΡ) σπάζοντας την επί δεκαετίες παράδοση ισορροπιών μεταξύ ΕΛΚ και Σοσιαλιστών. (Επιτροπή στο ΕΛΚ, Κοινοβούλιο στο S&D, Συμβούλιο στο ΕΛΚ)

Ο Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής της ευρωομαδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών χαρακτήρισε ως απαράδεκτη αυτή την προοπτική προειδοποιώντας ότι θα αλλάξει δραματικά η πολιτική δυναμική εντός των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Οι ασκήσεις ισορροπίας δοκιμάζονται και στο εσωτερικό του SPD, στην Γερμανία και αυτό έγινε φανερό μετά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Γ.Γ του κόμματος , Κατρίνα Μπαρλεϊ ενόσω οι διαρροές για τον Σουλτς κυκλοφορούσαν στον γερμανικό twitter. Στο ερώτημα, «Ποιος άλλος εκτός του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα μπορούσε να είναι υποψήφιος» η Μπάρλεϊ αρνήθηκε να τοποθετηθεί.

O Σούλτς θεωρείται μάλιστα και ο πιθανότερος διάδοχος του Φρανκ -Βολτερ Στάινμαϊερ στο Υπουργείο Εξωτερικών. Η απόφαση για τον νέο ΥΠΕΞ θα ληφθεί επίσης περί τα τέλη Ιανουαρίου .Το κατά πόσο ο Σούλτς θα είναι υποψήφιος Καγκελάριος, νέος Υπουργός Εξωτερικών, και τα δύο ή τίποτε απ’ τα δύο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις φιλοδοξίες του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κι από την στάση που θα επιλέξει να δείξει απέναντι στον Σούλτς.

Παράγοντας Μέρκελ

Η Αγκελα Μέρκελ θα μπορούσε εμμέσως να επηρεάσει το ποιος από το SPD θα αναμετρηθεί μαζί της στις επικείμενες εκλoγές. Συγκεκριμένα, αν ο Μάρτιν Σουλτς επιθυμούσε να παραμείνει επικεφαλής του ευρωκοινοβουλίου θα έπρεπε να τύχει της στήριξης της ισχυρής κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ.

Εάν δηλαδή η Μέρκελ επιθυμούσε τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ως αντίπαλο της στις εκλογές, θα μπορούσε να επηρεάσει το ΕΛΚ προς την κατεύθυνση του να ψηφίσει τον Σούλτς και για το δεύτερο ήμισυ της κοινοβουλευτικής περιόδου του ευρωκοινοβουλίου. Το γεγονός ότι δεν το έπραξε σημαίνει ότι αφενός δεν θεωρεί επικίνδυνη την υποψηφιότητά Σουλτς και αφετέρου, δεδομένης της αγαστής συνεργασίας κατά την ευρωπαϊκή κρίση, επιθυμεί την συνέχιση της στα εσωτερικά της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Εντοπίστηκαν 40 μετανάστες στην περιοχή του Κάτω Πύργου

«Στείλετε πίσω όλους αυτούς που αποδεδειγμένα είναι ψεύτες και εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς. Και αυ ...»
ΑΚΑ  |  09:49

Παυλόπουλος: Δε νοείται συνομοσπονδία με τη μορφή που κάποιοι θα ήθελαν

«ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ… ΥΠΝΟΒΑΣΙΕΣ Σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σεβαστή ανά το παγκόσμιο επειδή, πρωτίστως, ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α., Μ.Α.  |  12:16

Βαφτίζουν ως «χαλλούμι» λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα

«Συνεχίζεται να επιδοτείτε τους εκατομμυριούχους αγελαδοτρόφους ρε αρνιά, μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε ...»
Αρμαγεδών  |  08:07

Κόκκινο Γεωργιάδη για τη μείωση φορολογίας στα καύσιμα

«Mήπος ο κύριος θέλει να γίνε της... Γαλλίας???!!!»
ΑΚΑ  |  21:29

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση