ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η κρίσιμη ώρα της γαλλικής Κεντροδεξιάς

Οι ψηφοφόροι αναδεικνύουν αύριο τον υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές

Kathimerini.gr

Τον υποψήφιο της παράταξής τους στις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης αναδεικνύουν αύριο οι ψηφοφόροι της γαλλικής Κεντροδεξιάς, στον δεύτερο και αποφασιστικό γύρο των προκριματικών εκλογών που φέρνει αντιμέτωπους τους πρώην πρωθυπουργούς Φρανσουά Φιγιόν και Αλέν Ζιπέ. Με δεδομένο τον κατακερματισμό της Κεντροαριστεράς, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ο νικητής της αυριανής αναμέτρησης έχει πολλές πιθανότητες να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, καθώς φαίνεται δύσκολο για την επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία του εκλογικού σώματος.

Το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε η τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των δύο φιναλίστ. Ο 62χρονος Φιγιόν, ο οποίος κέρδισε με σημαντική διαφορά έναντι του 71χρονου Ζιπέ τον πρώτο γύρο (44,1% έναντι 28,6%), τον κατηγόρησε ότι «δεν θέλει να αλλάξει τα πράγματα, αλλά μόνο να βελτιώσει το υπάρχον σύστημα», τονίζοντας ότι το δικό του πρόγραμμα είναι «πιο ριζοσπαστικό».

Από την πλευρά του, ο Ζιπέ υποστήριξε ότι «η μεταρρύθμιση δεν πρέπει να ισοδυναμεί με τιμωρία, αλλά να φέρνει ελπίδα στον λαό», επιμένοντας ότι «το γαλλικό κοινωνικό μοντέλο υπάρχει» και ότι εννοεί να το «θωρακίσει».

Και οι δύο υποψήφιοι συμπίπτουν σε επώδυνα οικονομικά μέτρα (περικοπές κρατικών δαπανών, μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, κατάργηση του 35ωρου, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης), με τον Φιγιόν να επιθυμεί την ταχύτερη και δραστικότερη προώθησή τους. Περισσότερο έντονες είναι οι διαφορές τους στην εξωτερική πολιτική, όπου ο Φιγιόν τάσσεται υπέρ της προσέγγισης με τη Ρωσία, όπως και στα κοινωνικά θέματα, όπου υπερασπίζεται τις παραδοσιακές, συντηρητικές θέσεις της Δεξιάς και της Καθολικής Εκκλησίας.

Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση, το 71% των κεντροδεξιών και το 57% του συνόλου των πολιτών θεώρησαν ότι ο Φιγιόν επικράτησε στο ντιμπέιτ. Στο μεταξύ, ο Σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η πολιτική του «αποδίδει καρπούς» αναφορικά με τη μείωση της ανεργίας. Η δήλωση αυτή θεωρήθηκε από πολλούς προμήνυμα της απόφασής του να διεκδικήσει την επανεκλογή του, καθώς ο ίδιος την είχε συνδέσει με την εξέλιξη της ανεργίας.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X