ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυστηρή κριτική από Ερντογάν στο Ισραήλ

Προτείνει ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος ο Τούρκος Πρόεδρος

Λίγες ημέρες μετά τις σημαντικές τοποθετήσεις του για την Συνθήκη της Λωζάνης, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και το μέλλον των σχέσεων της χώρας του με την Ε.Ε., ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στέλνει νέα μηνύματα στο Ισραήλ, τα οποία προκαλούν προβληματισμό στο Τελ Αβίβ.

«Η μοναδική λύση για την μόνιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι η ίδρυση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους που θα βασίζεται στα σύνορα του 1967 και θα έχει πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Για αυτό είναι απαραίτητο η διεθνής κοινότητα να εντατικοποιήσει την στήριξη της στην Παλαιστίνη», τονίζει ο κ. Ερντογάν στα πλαίσια μιας ειδικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε στην χώρα του για τα Ιεροσύλημα και την Παλαιστίνη.

Στην συνέχεια, ο κ. Ερντογάν τονίζει: «Η υπεράσπιση του Τεμένους Αλ Άκσα που είναι η πρώτη μας κίμπλα δεν είναι μόνο καθήκον των Παλαιστινίων παιδιών, τα οποία δεν έχουν τίποτα εκτός από σφιγμένες γροθιές και πέτρες στα χέρια τους. Η υπεράσπιση του παλαιστινιακού αγώνα, η προστασία της Ιερουσαλήμ είναι κοινός αγώνας όλων των Μουσουλμάνων».

«Δεν μπορούμε να σιωπήσουμε στις προσβλητικές ενέργειες που περιορίζουν τις λατρείες των Μουσουλμάνων και βεβηλώνουν την ιερότητα του Χαράμ Αλ Σαρίφ», προσθέτει ο κ. Ερντογάν, ο οποίος αναφέρει τα εξής: «Στην Παλαιστίνη καθεστώς καταπίεσης και τυραννίας που επαναλαμβάνεται κάθε μέρα. Αυτή η αδικία συνεχίζεται αυξανόμενα εδώ και μισό αιώνα μπροστά από τα μάτια του κόσμου. Όσο δεν αλλάζει αυτή η εικόνα που ραγίζει την καρδιά του ισλαμικού κόσμου των 1 δισεκατομμυρίων 700 εκατομμυρίων δεν πρόκειται να διασφαλιστεί η μόνιμη γαλήνη. Είναι ξεκάθαρο ότι στην ουσία πολλών προβλημάτων κρύβεται η αδικία. Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν επαρκούν για την εξάλειψη αυτής της άδικης κατάστασης. Σε αυτό το σύστημα όπου ισχύει το δίκαιο των ισχυρών δεν εφαρμόζονται καμία από τις αποφάσεις. Οι πολιτικές καταπίεσης, απομόνωσης και διάκρισης συνεχίζονται από το 1948. Πιστεύω πως το Παλαιστινιακό αποτελεί λύδιο λίθος για το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΟΗΕ».

Οι πρώτες πληροφορίες από το Τελ Αβίβ δείχνουν ότι οι προαναφερόμενες τοποθετήσεις προκάλεσαν προβληματισμό στην ισραηλινή πλευρά, σε μια περίοδο που ο πρέσβης του Ισραήλ επιστρέφει στην Άγκυρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X