ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Κάθοδος στην κόλαση» του ανατολικού Χαλεπίου

Ο στρατός του Ασαντ προσπαθεί να κάμψει την αντίσταση των αντικαθεστωτικών ανταρτών

Kathimerini.gr

Μαίνονται οι φονικές συγκρούσεις στο ανατολικό Χαλέπι, όπου ο στρατός του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ προσπαθεί να κάμψει την πεισματική αντίσταση των αντικαθεστωτικών ανταρτών, ενώ διεθνείς οργανώσεις διεκτραγωδούν την κατάσταση του άμαχου πληθυσμού, κάνοντας λόγο για «κάθοδο στην Κόλαση».

Η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν ολόκληρη τη συνοικία Σεΐχ Σαΐντ, προπύργιο των ανταρτών στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης, συνεχίζοντας την προέλαση των προηγούμενων ημερών, που χάρισε στις κυβερνητικές δυνάμεις το ένα τρίτο του ανατολικού Χαλεπίου. Ωστόσο, πηγές της αντιπολίτευσης αντέκρουσαν τη Δαμασκό, υποστηρίζοντας ότι η επίθεση του κυβερνητικού στρατού αναχαιτίστηκε. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι ο κυβερνητικός στρατός κατέλαβε το ένα τρίτο της συνοικίας, αλλά οι αντάρτες εξακολουθούσαν να προβάλλουν αντίσταση από τον θύλακο που τους είχε απομείνει.

Με την προέλαση του κυβερνητικού στρατού μεγεθύνεται, από μέρα σε μέρα, το κύμα των αμάχων που απομακρύνονται από το ανατολικό Χαλέπι, αναζητώντας σωτηρία από τους πυκνούς βομβαρδισμούς. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο, από το περασμένο Σάββατο έχουν εκτοπιστεί τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι 20.000 έχουν καταφύγει στο δυτικό Χαλέπι, που ελέγχεται από τον κυβερνητικό στρατό και 30.000 στον κουρδικό θύλακο Σεΐχη Μακσούντ, υπό τον έλεγχο της επίσης κουρδικής πολιτοφυλακής YPG. Το Παρατηρητήριο, που πρόσκειται στη συριακή αντιπολίτευση, κατήγγειλε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό κράτηση και ανακρίνουν εκατοντάδες εκτοπισμένους. Η Δαμασκός διέψευσε την πληροφορία, αναφέροντας ότι μόνο όσοι δεν έχουν πάνω τους ταυτότητα ή άλλα αποδεικτικά έγγραφα βρίσκονται προσωρινά σε ειδικές πτέρυγες των καταυλισμών που φιλοξενούν τους εκτοπισμένους, μέχρις ότου εξακριβωθεί η ταυτότητά τους, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι «τρομοκράτες» επιχειρούν να διαφύγουν αναμειγνυόμενοι με τους αμάχους.

Ανδρες των σωστικών συνεργείων «Λευκά Κράνη» στο ανατολικό Χαλέπι ανέφεραν ότι στη διάρκεια των χθεσινών βομβαρδισμών σκοτώθηκαν τουλάχιστον 45 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά.Η κατάσταση είναι τρομακτική, τόνισε ο Στίβεν Ο’ Μπράιαν, επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι κανένα νοσοκομείο δεν λειτουργεί πλέον στο ανατολικό Χαλέπι, ενώ τα αποθέματα τροφίμων έχουν σχεδόν εξαντληθεί. «Πρόκειται για αργή κάθοδο στην κόλαση», δήλωσε η Μπετίνα Λούσερ, εκπρόσωπος Τύπου του παγκόσμιου επισιτιστικού προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών.

Στη Μόσχα, το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χθες ότι οι ρωσικές δυνάμεις στη Συρία είναι έτοιμες να συνοδεύσουν συνεργεία ανθρωπιστικής βοήθειας στα τμήματα του ανατολικού Χαλεπίου που ανακατέλαβε ο κυβερνητικός στρατός, καθώς η βασική οδική αρτηρία που οδηγεί στις περιοχές αυτές θεωρείται πλέον ασφαλής. Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται ότι η ρωσική αεροπορία δεν έχει πραγματοποιήσει βομβαρδισμούς στο Χαλέπι εδώ και 44 ημέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Επιβεβαιώνονται από διεθνή ΜΜΕ οι αναφορές για πλήγμα στο Ιράν - Το CNN, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο, μεταδίδει ότι ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ