ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρεκόρ μετανάστευσης στη Βρετανία

Συνολικά 284.000 νέες αφίξεις καταγράφηκαν από χώρες-μέλη της ΕΕ

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σύμφωνα με τα νεότερα συγκεντρωτικά στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS), 650.000 άνθρωποι ήρθαν να μείνουν στη Βρετανία κατά τους 12 μήνες έως τον Ιούνιο, αριθμός αυξημένος κατά 11.000 σε ετήσια βάση. Η καθαρή μετανάστευση, η διαφορά μεταξύ όσων ήρθαν και όσων έφυγαν από τη χώρα, διαμορφώθηκε στις 335.000 (κατά 1.000 μειωμένη σε σχέση με το προηγούμενο έτος).

Τα στοιχεία δείχνουν πως πλέον ο αριθμός των Ευρωπαίων πολιτών που έρχονται στη Βρετανία έχει φτάσει στο ίδιο ύψος με τους μετανάστες από άλλες χώρες. Συνολικά 284.000 νέες αφίξεις καταγράφηκαν από χώρες-μέλη της ΕΕ, αυξημένες κατά 19.000 σε σχέση με την προηγούμενη 12μηνη περίοδο. 289.000 αφίξεις προέρχονται από τρίτες χώρες και 77.000 ήταν οι Βρετανοί που επέστρεψαν στην πατρίδα τους. Ο πιο κοινός λόγος έλευσης στη Βρετανία ήταν η εργασία.

Για πρώτη φορά η Ρουμανία αποτελεί τη χώρα από την οποία προέρχονται οι περισσότεροι μετανάστες (10% του συνόλου) κατά τη διάρκεια μιας 12μηνης περιόδου, αντικαθιστώντας την Ινδία.

H επικεφαλής του τμήματος διεθνούς μετανάστευσης του ONS Νίκολα Γουάιτ δήλωσε ότι «από τη στιγμή που αυτά τα μακροπρόθεσμα στοιχεία για τη μετανάστευση φτάνουν μέχρι τον Ιούνιο, είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς αν το δημοψήφισμα για την ΕΕ είχε κάποια επίδραση στη διεθνή μετανάστευση».

Άλλη κατηγορία στατιστικών στοιχείων, ωστόσο, υποδεικνύει μείωση στο ρυθμό της μετανάστευσης από την ΕΕ από τον Ιούνιο και μετά. Συγκεκριμένα, προκαταρκτικά στοιχεία που καλύπτουν περίοδο 12 μηνών έως τον Σεπτέμβριο, δηλαδή τρεις μήνες μετά από το δημοψήφισμα, δείχνουν μείωση των αιτήσεων για απόκτηση αριθμού εθνικής ασφάλισης από Ευρωπαίους πολίτες. Η αίτηση για την απόκτηση αυτού του αριθμού παραπέμπει σε πρόθεση διαμονής και εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα στατιστικά στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν ενώ το δίκτυο Sky News ανέφερε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον εκμυστηρεύτηκε σε πρέσβεις χωρών-μελών της ΕΕ ότι προσωπικά τάσσεται υπέρ της ελεύθερης ενδοκοινοτικής μετακίνησης πολιτών.

Το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλείται τέσσερις πρέσβεις χωρίς να τους κατονομάζει, ωστόσο εκπρόσωπος του κ. Τζόνσον διέψευσε τις μαρτυρίες.

Την ίδια ώρα, στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν σημαντική αύξηση αιτήσεων απόκτησης άδειας μόνιμης διαμονής στη Βρετανία από πολίτες της ΕΕ. Τον Ιούλιο του 2016, έναν μήνα μετά από το δημοψήφισμα, υπό διεκπεραίωση βρίσκονταν σχεδόν 100.000 αιτήσεις. Ο αντίστοιχος αριθμός τον Ιούνιο του 2015 ήταν 37.168.

Εν τω μεταξύ, από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις δήλωσε για πρώτη φορά με σαφήνεια ότι η κυβέρνηση θα εξέταζε την πιθανότητα να συνεχίσει να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της ΕΕ και μετά από το Brexit εάν αυτό εξασφάλιζε την πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

«Το βασικό κριτήριο είναι να πάρουμε την καλύτερη δυνατή πρόσβαση για αγαθά και υπηρεσίες [στην ενιαία αγορά] και αν [οι εισφορές] περιλαμβάνονται σε αυτό, τότε θα το εξετάσουμε», είπε ο κ. Ντέιβις απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση