ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Άγκυρα ανεβάζει τους τόνους στα Ελληνοτουρκικά

Οι αλλαγές στο σύνταγμα της Τουρκίας σχετίζονται με τις εξελίξεις στο διπλωματικό επίπεδο

Η απογοήτευση της Άγκυρας σχετικά με τις τελευταίες δηλώσεις και κινήσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων(ΑΝΕΛ) στο Κυπριακό Ζήτημα και στα ελληνοτουρκικά σε συνδυασμό με την στροφή της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην εθνικιστική ρητορική και στον λαϊκισμό στο εσωτερικό πεδίο μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, έχουν ως αποτέλεσμα την κορύφωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν καλά ενημερωμένες πηγές της «Κ» στην τουρκική πρωτεύουσα.

Την στιγμή που γραφόταν το συγκεκριμένο δημοσίευμα, στην Άγκυρα, η κυβέρνηση του Μπιν Αλί Γιλντιρίμ ερχόταν σε συνεννόηση με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και προωθούσε το σχέδιο για την τροποποίηση του συντάγματος, το οποίο ανοίγει τον δρόμο για την ανάδυση ενός προεδρικού συστήματος που θα παρέχει ενισχυμένες εξουσίες και αρμοδιότητες στον Προέδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή του κ. Ερντογάν στο τιμόνι του ΑΚΡ με την κατάργηση της σχετικής ρήτρας του τουρκικού συντάγματος που εξασφαλίζει την ουδετερότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι πηγές μας τονίζουν ομόφωνα ότι αυτή η εξέλιξη σχετίζεται άμεσα με την νέα ένταση στα ελληνοτουρκικά. «Σε μια στιγμή που ο Πρόεδρος Ερντογάν αντιμέτωπος με την επίθεση των πραξικοπηματιών και των διάφορων τρομοκρατικών οργανώσεων στο εσωτερικό πεδίο στηρίζεται όλο και περισσότερο στην συνεργασία των εθνικιστικών δυνάμεων, η Άγκυρα είναι υποχρεωμένη να στείλει μηνύματα αποφασιστικότητας στην Αθήνα», τονίζουν πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στο νέο Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας.

Με την παραπάνω επισήμανση συμφωνεί και ο Τουρκοκύπριος διεθνολόγος, Μεχμέτ Χάσγκιουλερ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα παραδίδει μαθήματα ιστορίας και διπλωματίας για το Κυπριακό Ζήτημα στην «σχολή πολιτικής επιστήμης» του ΑΚΡ. Ο κ. Χάσγκιουλερ, αναλύοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας δεν θεωρεί «τυχαία» την κορύφωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά.

Σύμφωνα με τον κ. Χάσγκιουλερ «Υπάρχει μια ακόμη εξήγηση για την εν λόγω εξέλιξη. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα απογοήτευσε την Άγκυρα. Πρώτα, στα μέσα του Καλοκαιριού επέλεξε να καθυστερήσει την έκδοση των πραξικοπηματιών, ενώ στην συνέχεια, στο μέτωπο του Κυπριακού επέλεξε να κλείσει την πόρτα στο ενδεχόμενο μιας συνολικής διαδικασίας πάρε-δώσε», τονίζει ο κ. Χάσγκιουλερ.

Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο καθηγητή, στην νέα περίοδο, σε μια συγκυρία που η στάση των Βρυξελλών σε ότι αφορά τις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. έχει αρνητικό πρόσημο η Αθήνα επιλέγει να ταχθεί στο πλευρό εκείνων που επιχειρούν να πλήξουν με κάθε διαθέσιμο μέσο τον Πρόεδρο Ερντογάν και την κυβέρνησή του, δηλαδή με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Εν ολίγοις η Αθήνα παραγνωρίζει τις ευαισθησίες της Τουρκίας στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και επιμένει στην σκληρή ρητορική.

Η Άγκυρα «απαντά» σε αυτή την «επίθεση» ξεκαθαρίζοντας ότι σε περίπτωση που δοκιμαστούν τα όρια της «υπομονής» της είναι έτοιμη και διαθέσιμη να θέσει επί τάπητος όλα τα ανοιχτά μέτωπα με την Ελλάδα άμεσα.

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση