ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προειδοποιήσεις Europol για μαχητές ISIS

Για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη

Newsroom Κ, Αθήνα

«Το Ισλαμικό Κράτος (Ι.Κ.) διατηρεί τη δυνατότητα και τη βούληση να φέρει σε πέρας νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη», προειδοποιεί η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol.

Σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε χθες, με θέμα τις αλλαγές στον τρόπο δράσης των τζιχαντιστών, η Europol επισημαίνει τον κίνδυνο που συνιστούν για την ασφάλεια στην Ε.Ε. οι αποκαλούμενοι «ξένοι μαχητές» που επιστρέφουν στη Γηραιά Ηπειρο μετά τις στρατιωτικές ήττες που υφίσταται το Ι.Κ. σε Συρία και Ιράκ. «Εάν το Ισλαμικό Κράτος ηττηθεί στη Μέση Ανατολή, το ποσοστό των “ξένων μαχητών” (σ.σ.: Ευρωπαίων υπηκόων) που θα επιστρέψει στην Ευρώπη, μαζί με τις οικογένειές τους, θα αυξηθεί. Η παρουσία τους συνιστά πιθανό κίνδυνο για την ασφάλεια στην Ε.Ε.», επισημαίνουν οι αναλυτές της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι στη λίστα με τα κράτη-στόχους των τζιχαντιστών βρίσκονται η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ολλανδία και Μ. Βρετανία αλλά και όσα μέλη της Ε.Ε. συμμετέχουν στη στρατιωτική συμμαχία εναντίον του Ι.Κ. στη Μέση Ανατολή. Η Europol μάλιστα, επικαλείται αναφορές από υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες στην Ευρώπη ήδη βρίσκονται αρκετές δεκάδες υποστηρικτές του Ι.Κ., με δυνατότητα να φέρουν εις πέρας τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι αξιωματούχοι της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας επισημαίνουν ότι «το Ι.Κ. επιλέγει να πραγματοποιεί επιθέσεις σε “μαλακούς” στόχους, προκειμένου να διασπείρει τον μεγαλύτερο δυνατό φόβο στο κοινό» και επιπλέον εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα είναι πιθανό να σημειωθούν στην Ε.Ε. επιθέσεις με «παγιδευμένα» οχήματα, όπως έχει κατ’ επανάληψη συμβεί σε χώρες εκτός Ευρώπης.

Η Europol διαπιστώνει ότι ενώ αρχικά οι λεγόμενοι «μοναχικοί λύκοι» επέλεγαν να πραγματοποιούν επιθέσεις σε στόχους με συμβολισμό, όπως η Αστυνομία και οι Ενοπλες Δυνάμεις, σταδιακά στρέφονται και αυτοί σε «εύκολους» στόχους με κριτήριο τον μέγιστο αριθμό θυμάτων, όπως απέδειξαν τα δραματικά γεγονότα του περασμένου Ιουλίου στη Νίκαια.

Σύμφωνα με τη Europol, οι καλά εκπαιδευμένοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους δεν ταξιδεύουν στην Ε.Ε. μαζί με τα «καραβάνια» των μεταναστών και προσφύγων καθώς υπάρχει κίνδυνος να καταλήξουν σε κέντρα κράτησης ανά την Ευρώπη. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιούν καλής ποιότητας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα ή ακόμα και γνήσια διαβατήρια που ανήκουν σε άτομα με παρόμοιο παρουσιαστικό.

Η Europol, τέλος, προειδοποιεί ότι οι Σύροι πρόσφυγες που ζουν σε χώρες της Ε.Ε. είναι ευάλωτοι στη ριζοσπαστικοποίηση και αποκαλύπτει ότι «στρατολόγοι» του Ι.Κ. ταξιδεύουν ανά την Ευρώπη για τον σκοπό αυτό. «Οι γερμανικές αρχές έχουν καταγράψει εκατοντάδες απόπειρες από τζιχαντιστές να στρατολογήσουν νέα μέλη μεταξύ Σύρων προσφύγων». «Η σημερινή έκθεση δείχνει πως η απειλή εξακολουθεί να είναι μεγάλη και περιλαμβάνει διάφορα συστατικά τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με ακόμη καλύτερη συνεργασία», δήλωσε ο επικεφαλής της Europol Rob Wainwright.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Καθηγητής Γυμνασίου θετικός στο νάρκοτεστ στη Λεμεσό

«αμάν κακό!!!! δηλαδή, κατά τον αρθρογράφο οι ολλανδοί, πορτογάλλοι, ισπανοί, βέλγοι, ελβετοί, ιταλοί, ...»
αγια ολαν  |  15:50

Χλωρακιώτης: Από τη ΣΠΕ Στροβόλου τα δάνειά μου των 18 εκατ. ευρώ

«το ότι σεν είσαι στην φυλακή είναι το πρόβλημα αυτού του τόπου....»
Αρμαγεδών  |  13:09

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Εκείνος ο υπουργός έκανε και άλλουσ φόνους. Π.χ. στον συναγωνιστή του Στεφανίδη, κλπ. Γι` αυτόν να ...»
CGA  |  08:29

Οι θεσμοί δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας

«Το άρθρο συνεχίζει: Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αιτήματα της έρευνας είναι η εντύπωση που υπάρχει ότι ...»
Yiannos  |  10:42

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση