ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παραίτηση Ματέο Ρέντσι μετά την ήττα του «Ναι» στο δημοψήφισμα

Σχεδόν 60% το «Οχι» με τη συμμετοχή των Ιταλών να φτάνει έως το 80% σε κάποιες επαρχίες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μετά την επικράτηση του «Όχι» με σχεδόν 60% επί του συνόλου στο πολυσυζητημένο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, ανακοίνωσε την παραίτησή του, αποδεχόμενος την ήττα του.

Τα αποτελέσματα του δημοφηφίσματος είναι «Όχι» σχεδόν 60% και «Ναι»40%. Το ποσοστό συμμετοχής κυμάνθηκε από 47% περίπου έως και 80% σε κάποιες επαρχίες. Τα μεγαλύτερα ποσοστά υπέρ του Όχι ήταν στη νότια Ιταλία, ενώ υπέρ του Ναι ψήφισαν οι ψηφοφόροι των επαρχιών της κεντρικής Ιταλίας και της αυτόνομης επαρχίας του Μπολτσάνο στα βορειοανατολικά της χώρας.

Από το μέγαρο Chigi ο κ. Ρέντσι δήλωσε ««Αναλαμβάνω την ευθύνη της ήττας. Αύριο το απόγευμα θα συγκαλέσω συνεδρίαση του τελευταίου Υπουργικού Συμβουλίου και θα ανέβω στο Προεδρικό Μέγαρο για να υποβάλω την παραίτησή μου στον Πρόεδρο Ματαρέλα.» Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε «το δημοψήφισμα ήταν μία γιορτή, πολλοί συμπολίτες μας πλησίασαν το Σύνταγμα. Είμαι υπερήφανος για τη δυνατότητα που έδωσε η Βουλή στους πολίτες. Αναλαμβάνω την ευθύνη για την ήττα [...] δεν ήμουν ποτέ προσκολλημένος στην καρέκλα [...] το έργο της κυβέρνησής μου τελειώνει εδώ [...] και σε αυτή την αίθουσα θα υποδεχθώ τον διάδοχό μου, όποιος και να είναι, στον οποίο θα παραδώσω τον φάκελο με τα εκκρεμούντα ζητήματα.».

Δηλώσεις αντιπολίτευσης

Οι ηγεσίες των κομμάτων της ιταλικής αντιπολίτευσης αμέσως μετά την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι έκαναν τις εξής δηλώσεις:

Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Lega Nord Ματέο Σαλβίνι δήλωσε: Σήμερα είναι ημέρα εθνικής απελευθέρωσης. Ο Ρέντσι αφήνει μία χώρα διχασμένη.

Ο Μπέπε Γκρίλο του Κινήματος των 5 Αστεριών σε ανάρτησή του στο μπλογκ έγραψε: Ζήτω! Νίκησε η Δημοκρατία. Αυτή η ψήφος έχει δύο συνέπειες, αντίο στον Ρέντσι και οι Ιταλοί πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες το συντομότερο.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε: Ο Ρέντσι για πρώτη φορά έκανε ό,τι είχε υποσχεθεί, παραιτήθηκε.

Αναμένονται σημαντικές εξελίξεις τόσο στο ιταλικό πολιτικό σκηνικό όσο και στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, με την Ενωμένη Ευρώπη να αντιμετώπίζει πλέον πολλαπλές προκλήσεις.

Το ευρώ σε πτώση

Οι συνέπειες στο ευρώ ήταν περισσότερο ραγδαίες απ' ό,τι ήταν μετά το Brexit. Αμέσως μετά την παραίτηση Ρέντσι η ισοτιμία ευρώ έναντι του δολαρίου κατρακύλησε στο 1,050,  στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 μηνών, από τον Μάρτιο του 2105, που είχε πέσει στο 1,0458 δολάριο. Μικρή αύξηση στο ιαπωνικό γιεν και στο χρυσό κατεγράφη επίσης μετά τη δήλωση παραίτησης.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση