ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λύπη Μέρκελ για την παραίτηση Ρέντσι αλλά η συνεργασία συνεχίζεται

Ο Γερμανός εκπρόσωπος τόνισε ότι η βούληση του ιταλικού λαού πρέπει να γίνει σεβαστή

ΠΗΓΗ: skai.gr

Τη λύπη της για την απόφαση του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι να παραιτηθεί μετά την ήττα του στο δημοψήφισμα για συνταγματική αναθεώρηση εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας παράλληλα τη βούλησής να συνεργαστεί με την επόμενη ιταλική κυβέρνηση.

«Η καγκελάριος σημείωσε με λύπη την παραίτηση του ιταλού πρωθυπουργού», δήλωσε στο Βερολίνο ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι η σχέση ανάμεσα στους δύο ηγέτες χαρακτηριζόταν από βαθιά εμπιστοσύνη.

Ωστόσο, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι η βούληση του ιταλικού λαού πρέπει να γίνει σεβαστή, καθιστώντας σαφές ότι το Βερολίνο θα συνεργαστεί στενά και φιλικά με τον επόμενη κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στη Ρώμη, «όποια μορφή κι αν έχει».

Η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη και η παραίτηση Ρέντσι μπορεί να οδηγήσει σε νέο κύμα αβεβαιότητας, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, όπου τα προβληματικά δάνεια ανέρχονται σε 360 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όποια κυβέρνηση κι αν συγκροτηθεί θα έχει ορίζοντα περίπου ενός έτους, καθώς οι επόμενες γενικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις αρχές του 2018. Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν ως ισχυρότερη πολιτική δύναμη το αντι-συστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που επιθυμεί δημοψήφισμα για έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη.

Πιο απότομο ήταν νωρίτερα το μήνυμα του Σοσιαλδημοκράτη υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Ο κ. Στάινμαϊερ επισήμανε μέσω εκπροσώπου του ότι η «κυβερνητική κρίση» στην Ιταλία δε συνιστά μεν το τέλος του Δυτικού κόσμου, όμως «δεν είναι μία θετική συνεισφορά εν μέσω της κατάστασης κρίσης στην Ευρώπη».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση