ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ινδονησία: Έκκληση για βοήθεια μετά τον καταστροφικό σεισμό

Όσο περνούν οι ώρες μειώνονται οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες

ΠΗΓΗ: skai.gr

Οι αρχές της Ινδονησίας απηύθυναν σήμερα έκτακτη έκκληση για βοήθεια προκειμένου να μπορέσουν να περιθάλψουν τους εκατοντάδες τραυματίες από τον χθεσινό σεισμό των 6,5 βαθμών που σημειώθηκε στην επαρχία Άτσεχ από τον οποίο περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Εξαιτίας του σεισμού, που είχε μικρό εστιακό βάθος, έχουν ισοπεδωθεί εκατοντάδες σπίτια, τεμένη και άλλα κτίσματα στο βόρειο τμήμα του νησιού Σουμάτρα, λιγότερες από τρεις εβδομάδες πριν τις τελετές στη μνήμη των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που σκοτώθηκαν από το γιγάντιο τσουνάμι που έπληξε την περιοχή το 2004 έπειτα από ένα σφοδρό σεισμό.

Οι ομάδες των διασωστών εξοπλισμένες με μηχανήματα εντοπισμού εγκλωβισμένων δυσκολεύονται πάρα πολύ εξαιτίας του όγκου των ερειπίων, ενώ όσο περνούν οι ώρες μειώνονται οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες.

«Οι ομάδες αυτές ελέγχουν τα ερείπια για να δουν αν υπάρχει κάποιος εκεί, νεκρός ή ζωντανός», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Καταστροφών, ο Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο.

Ο προσωρινός απολογισμός κάνει λόγο για 102 νεκρούς και περισσότερους από 700 τραυματίες, διευκρίνισε ο ίδιος.

Χιλιάδες στρατιώτες και διασώστες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης με εκσκαφείς αλλά και με τη βοήθεια εθελοντών που εργάζονται ακόμη και με γυμνά χέρια ή με φτυάρια.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Γουιντόντο ζήτησε από όλους τους Ινδονήσιος να προσευχηθούν για τους συμπατριώτες τους που ζουν στην επαρχία Άτσεχ. «Η Άτσεχ δεν είναι μόνη», έγραψε ο Γουιντόντο στον λογαριασμό του στο Twitter.

Όμως τώρα η προσοχή έχει στραφεί και στους τραυματίες και στους ανθρώπους που έχουν μείνει άστεγοι. Ο στρατός έχει αρχίσει να αναγείρει πρόχειρους καταυλισμούς, κουζίνες και ένα νοσοκομείο εκστρατείας στην πόλη Μεουρέουντου, που έχει πληγεί πολύ από τον σεισμό, όπως δήλωσε ένας αξιωματικός του στρατού.

«Προτεραιότητά μας σήμερα είναι να ελέγξουμε όλα τα κτίρια για να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν είναι εγκλωβισμένος και να βοηθήσουμε όσους έμειναν άστεγοι», διευκρίνισε ο Τάτανγκ Σουλεϊμάν.
Όμως στην περιοχή υπάρχει έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ τα νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητές τους.

Στην περιοχή Πίντιε Τζάγια, που βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού και όπου έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές, οι ομάδες των διασωστών έχουν άμεση ανάγκη φαρμάκων, εξοπλισμού και προσωπικού, τόνισε ο Σάιντ Μουλιάντι αναπληρωτής κυβερνήτης της περιοχής.

Η πλειονότητα των τραυματιών πέρασαν τη νύχτα στο ύπαιθρο διότι δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους ή επειδή φοβούνταν από τους συνεχιζόμενους μετασεισμούς, πρόσθεσε.

Η επαρχία Άτσεχ, που βρέχεται από τον Ινδικό Ωκεανό, είχε καταστραφεί στις 26 Δεκεμβρίου 2004 από έναν ισχυρό υποθαλάσσιο σεισμό, ο οποίος προκάλεσε ένα γιγάντιο τσουνάμι και τον θάνατο περισσότερων από 170.000 ανθρώπων στην Ινδονησία, αλλά και χιλιάδων ακόμη σε άλλες χώρες στον Ινδικό Ωκεανό.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση