ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τη Δευτέρα ο νέος πρωθυπουργός στην Ιταλία

Πάγος στο αίτημα Ρέντσι για άμεση προσφυγή στις κάλπες

Kathimerini.gr

ΡΩΜΗ. Εως τη Δευτέρα αναμένεται η απόφαση του Ιταλού προέδρου Ματαρέλα για το πρόσωπο του εντολοδόχου πρωθυπουργού, που θα οδηγήσει την Ιταλία σε ομαλή λήξη της κοινοβουλευτικής θητείας ή σε πρόωρες εκλογές. Ο Ματαρέλα έχει βάλει «πάγο» στο αίτημα του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι για άμεση προσφυγή στις κάλπες, θέτοντας προϋποθέσεις αλλαγής του εκλογικού νόμου που καθυστερούν τις εκλογές το νωρίτερο ώς τον Απρίλιο.

Χθες, ένα από τα δημοφιλέστερα στελέχη του αντιπολιτευόμενου Κινήματος 5 Αστέρων, ο Αλεσάντρο ντι Μπατίστα, υπενθύμισε με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt γιατί οι εκλογές αυτές θεωρούνται τόσο κρίσιμες.

Ο Ντι Μπατίστα επανέλαβε την πρόθεση του κόμματός του να προκηρύξει δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, σε περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση. «Θέλουμε να αποφασίσουν οι Ιταλοί για το νόμισμα», είπε ο Ντι Μπατίστα. «Αν η Ευρώπη δεν θέλει να καταρρεύσει, πρέπει να δεχθεί ότι δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι».

Το κόμμα του κωμικού Μπέπε Γκρίλο ζητεί εκλογές άμεσα, με βάση τον εκλογικό νόμο που θα προκύψει από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στις αρχές του 2017. Το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι εμφανίζεται διχασμένο ως προς την προοπτική αυτή, με σημαντικά στελέχη, όπως ο πρώην γραμματέας Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, να δηλώνουν αντίθετοι σε πρόωρες εκλογές.

Στην παρούσα Βουλή υπάρχουν 206 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος που θεμελιώνουν δικαίωμα βουλευτικής σύνταξης στις 15 Σεπτεμβρίου, δηλαδή τέσσερα χρόνια, έξι μήνες και μία ημέρα από την ανάληψη των καθηκόντων τους, και οι οποίοι θα είχαν κάθε κίνητρο να αποφευχθεί η άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Πυρετώδεις προετοιμασίες

Στην πράξη, οι διεργασίες στο εσωτερικό του κόμματος συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, χωρίς καν να είναι βέβαιο ότι ο Ρέντσι θα κατορθώσει να κρατήσει τα ηνία. Η εναλλακτική πρόταση του Ρέντσι, εφόσον δεν κατορθώσει να επιβάλει την άμεση προσφυγή στις κάλπες, είναι μια οικουμενική κυβέρνηση που θα κυβερνούσε ώς τον Φεβρουάριο του 2018.

Η πρόταση απορρίφθηκε πάραυτα από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, καθώς η αντιπολίτευση δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στις δύσκολες αποφάσεις που έρχονται, αναφορικά με την τραπεζική διάσωση, τα μέτρα λιτότητας κτλ. Μετά τον γύρο διαβουλεύσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, που ξεκίνησε χθες το απόγευμα και θα συνεχιστεί ώς το Σάββατο, ο πρόεδρος Ματαρέλα θα ανακοινώσει τις προθέσεις του το αργότερο τη Δευτέρα.

Ο Ματαρέλα αναμένεται να επιλέξει ως πρωθυπουργό κάποιον από τους υπουργούς του Ρέντσι. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να προτείνει κάποια άλλη προσωπικότητα, όπως τον επικεφαλής της Γερουσίας, Πιέρο Γκράσο.

Η πολιτική κρίση προήλθε από το εκκωφαντικό «Οχι» των Ιταλών στο δημοψήφισμα της Κυριακής για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, μετά το οποίο ο πρωθυπουργός Ρέντσι υπέβαλε την παραίτησή του.

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση