ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Ισραήλ πρόκειται να παραλάβει τα πρώτα F-35

Συνολικά έχει παραγγείλει 50 μαχητικά αεροσκάφη από την εταιρεία Lockheed-Martin

Kathimerini.gr

Τα πρώτα δύο μαχητικά αεροσκάφη F-35 τύπου Στελθ, αόρατα στα ραντάρ, επρόκειτο να παραλάβει χθες το Ισραήλ από τις ΗΠΑ, σε τελετή στην αεροπορική βάση Νεβατίμ στα νότια της χώρας, παρουσία του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Αστον Κάρτερ, καθώς και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του υπουργού Αμυνας της χώρας, Αβίγκντορ Λίμπερμαν.

Η άφιξη των αεροσκαφών είχε καθυστερήσει κατά λίγες ώρες, εξαιτίας της ομίχλης, που κάλυπτε χθες το μεσημέρι το αεροδρόμιο της Βόρειας Ιταλίας, από όπου επρόκειτο να απογειωθούν για το τελευταίο σκέλος του ταξιδιού τους από τις ΗΠΑ.

Το Ισραήλ έχει παραγγείλει συνολικά 50 τέτοια αεροσκάφη από την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed-Martin, έναντι 110 εκατ. δολαρίων έκαστο. Το ισραηλινό σμήνος F-35 θα είναι το πρώτο μάχιμο εκτός των αμερικανικών συνόρων. Πρόκειται για το πλέον δαπανηρό στρατιωτικό αεροσκάφος στην ιστορία, που, παρότι τα τεχνολογικά του χαρακτηριστικά θεωρούνται επαναστατικά, έχει δεχθεί επικρίσεις για υπερβάσεις του αρχικού του προϋπολογισμού και τεχνικά προβλήματα στις πρώιμες εκδοχές του.

«Το F-35 αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο το οποίο θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε την κυριαρχία μας στους αιθέρες της ευρύτερης περιοχής. Μία ισχυρή πολεμική αεροπορία σημαίνει μία ισχυρή ισραηλινή άμυνα και μία ισχυρή χώρα», είπε ο υπουργός Αμυνας, Λίμπερμαν, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Το Ισραήλ έδωσε την κωδική ονομασία «Αντίρ», που σημαίνει ο «Πανίσχυρος» στα εβραϊκά, στα νέα του αεροσκάφη. Το πρώτο σμήνος αναμένεται να βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα του χρόνου τον Δεκέμβριο.

1.900 χλμ./ώρα

Το πρωτοποριακό αεροσκάφος επιτρέπει στους χειριστές του, πέρα από προστασία απέναντι στα ραντάρ του εχθρού, να αποφεύγουν σχεδόν κάθε πύραυλο εδάφους - αέρος. Το F-35 είναι ικανό να μεταφέρει μεγάλη ποικιλία οπλικών συστημάτων, όπως πυραύλους αέρος - αέρος, προηγμένες βόμβες και ηλεκτρονικά αντίμετρα τελευταίας τεχνολογίας. Η ανώτατη ταχύτητά του είναι 1,6 η ταχύτητα του ήχου (1.900 χλμ./ώρα).

Το Ισραήλ συμμετείχε στην κατασκευή του κράνους του χειριστή, που κοστίζει 400.000 δολάρια έκαστο. Το κράνος αυτό διαθέτει ξεχωριστό λειτουργικό σύστημα υπολογιστή, με τα στοιχεία της πτήσης, τις λειτουργίες των κινητήρων και τους πιθανούς στόχους να εμφανίζονται μπροστά στα μάτια του χειριστή.

Τα ισραηλινά F-35 θα αντικαταστήσουν σταδιακά τον γερασμένο στόλο F-16 της πολεμικής αεροπορίας της χώρας.

Η αγορά των F-35 αναμένεται, όμως, να προκαλέσει την ανησυχία του Ιράν, που εκτιμά ότι τα νέα αεροσκάφη και ιδιαίτερα η ικανότητά τους να μην εντοπίζονται από τα ραντάρ μπορούν να οδηγήσουν την ισραηλινή κυβέρνηση στην απόφαση βομβαρδισμού των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, όπως είχε γίνει τον Ιούνιο του 1981, όταν έξι F-16 της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας βομβάρδισαν και κατέστρεψαν τον κατασκευασμένο από γαλλική εταιρεία ιρακινό αντιδραστήρα του Οσιράκ, βαθιά μέσα στο έδαφος του Ιράκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X