ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πυρετώδεις διπλωματικές προσπάθειες για ανθρωπιστική λύση στο Χαλέπι

Τηλεφωνικές συνομιλίες υπήρξαν ανάμεσα σε Πούτιν - Ερντογάν και Λαβρόφ - Κέρι

ΠΗΓΗ: skai.gr

Πυρετώδεις διπλωματικές διεργασίες βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες, με στόχο να βρεθεί μία λύση στην ανθρωπιστική κρίση στο Χαλέπι της Συρίας, μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε χθες βράδυ με μεσολάβηση της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο τούρκος ομόλογός του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησαν τηλεφωνικά και συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός στο Χαλέπι το ταχύτερο δυνατό, όπως μεταδίδουν το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah.

Οι δύο ηγέτες φέρεται να συμφώνησαν επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση των κατοίκων της πόλης, όπως είχε συμφωνηθεί και χθες.

Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο άμαχος πληθυσμός βρέθηκε στο επίκεντρο της συνομιλίας που είχαν ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

Σύμφωνα με ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Λαβρόφ επισήμανε στον κ. Κέρι ότι η συριακή κυβέρνηση είναι εδώ και καιρό έτοιμη να εγγυηθεί την παροχή βοήθειας στους αμάχους που βρίσκονται στην πόλη αλλά και πρόσβαση στους αντάρτες που παραμένουν στις ανατολικές συνοικίες.

Ο κ. Λαβρόφ υποστήριξε ότι το σχέδιο κατέρρευσε λόγω της επιμονής των αναρτών να συνεχίσουν να μάχονται και να σαμποτάρουν τις διαπραγματεύσεις για τερματισμό της αιματοχυσίας.

Η ερειπωμένη πόλη βρίσκεται σχεδόν εξολοκλήρου στα χέρια των στρατευμάτων του καθεστώτος Άσαντ και των σιιτικών πολιτοφυλακών που τις υποστηρίζουν, με τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες να ελέγχουν μόνο ένα μικρό θύλακα στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγγείλει ότι υπάρχουν πληροφορίες για εκτελέσεις δεκάδων αμάχων από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση