ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συρία: Ξεκίνησε η απομάκρυνση των αμάχων

Απομακρύνθηκαν από την πόλη 951 άτομα, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά

Kathimerini.gr

Τουλάχιστον 21 λεωφορεία και 19 ασθενοφόρα εξήλθαν από το Χαλέπι μεταφέροντας αμάχους το μεσημέρι της Πέμπτης.

Αξιωματούχοι της Συρίας αναφέρουν πως με το πρώτο κονβόϊ απομακρύνθηκαν από την πόλη 951 άτομα, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, παιδιά και τραυματίες.

Έχει ήδη γίνει αίτημα να σταλούν άλλα 8 λεωφορεία στο ανατολικό Χαλέπι για να διευκολυνθεί η εκκένωση της περιοχής.

Η μεταφορά των αμάχων εκτός της πόλης, η οποία σε μεγάλο μέρος παραμένει υπό τον έλεγχο των ανταρτών του ISIS, αποτελεί μέρος μίας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός για λίγες ημέρες.

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας έδειξε την αυτοκινητοπομπή των ασθενοφόρων, την οποία ακολουθούσε μια σειρά πράσινων λεωφορείων που έφευγαν από το Χαλέπι.

Παράλληλα, λίγο νωρίτερα περίπου 24 φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια με τη συνοδεία πολλων οχημάτων των Ηνωμένων Εθνών διέσχισαν την τουρκική συνοριακή πύλη Τσιλβέγκοζου προς τη βόρεια Συρία, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Ρόιτερς.

Δεν είναι σαφές πού ακριβώς κατευθύνεται η φάλαγγα των αυτοκινήτων μετά την είσοδό της στη Συρία μέσω του συνοριακού περάσματος Μπαμπ αλ-Χάουα.

Απόπειρα συνεργασίας Ρωσίας-ΗΠΑ

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέστειλαν τις συνομιλίες για τους τρόπους επίλυσης της κρίσης στο Χαλέπι, τη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τον ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Στο μεταξύ, η Ρωσία δήλωσε σήμερα κατά τη συνάντηση της ανθρωπιστικής ομάδας δράσης των Ηνωμένων Εθνών πως η απομάκρυνση περισσότερων από 1.000 ανθρώπων από το ανατολικό Χαλέπι θα είναι γρήγορη και ειρηνική, δήλωσε ο σύμβουλος ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ Γιαν Έγκελαντ.

«Σήμερα η Ρωσία περιέγραψε λεπτομερώς στην ομάδα δράσης πώς θα εκτυλιχθεί η εκκένωση. Επιβεβαίωσε πως Ρώσοι θα επιβλέπουν και πως είναι μια γρήγορη, μη γραφειοκρατική, μη παρεισφρητική εκκένωση και πως δεν θα συμβεί κανένα κακό σε εκείνους που θα φύγουν από το Χαλέπι», είπε στους δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ, το συριακό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Ikhbariya μετέδωσε σήμερα πως τρομοκράτες, όπως τους αποκάλεσε, βομβάρδισαν μια περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης στο Χαλέπι με ρουκέτες. Το Ikhbariya επικαλείτο δημοσιογράφο του που βρίσκεται στην πόλη.

Ωστόσο ένας κάτοικος σε έναν ανταρτοκρατούμενο τομέα δίπλα στην περιοχή όπου σύμφωνα με το Ikhbariya έπεσαν οι ρουκέτες ανέφερε πως δεν άκουσε ήχους βομβαρδισμών εκεί σήμερα.

Η συριακή κυβέρνηση αποκαλεί όλους τους αντάρτες που μάχονται εναντίον της, τρομοκράτες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση