ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κομισιόν: Εφικτή εντός λίγων ετών η νέα εμπορική συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας

«Η συμφωνία με τη Βρετανία θα μπορούσε να γίνει πιο γρήγορα από τη συμφωνία με Καναδά»

ΠΗΓΗ: skai.gr

Η «Daily Telegraph» αποκαλύπτει ότι κατά τη διάρκεια σεμιναρίου για το Brexit που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο από τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ, ο ίδιος είπε πως μία «πολιτική συμφωνία» για το σχήμα της μελλοντικής σχέσης της Βρετανίας με την Ε.Ε. είναι εφικτή εντός των διετών αρχικών διαπραγματεύσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι το περίγραμμα μίας μελλοντικής εμπορικής συμφωνίας με τη Βρετανία θα μπορούσε να συμφωνηθεί εντός των δύο ετών που ορίζει ως χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων το Άρθρο 50, σύμφωνα με τα πρακτικά κλειστής συνάντησης που φέρνει στη δημοσιότητα η «Daily Telegraph».

Όσο για την οριστική εμπορική συμφωνία για τη μετα-Brexit εποχή, ο κ. Μπαρνιέ φέρεται να σημείωσε ότι θα μπορούσε να σφραγιστεί σε διάστημα λιγότερο των επτά ετών που χρειάστηκαν για τη συμφωνία της Ε.Ε. με τον Καναδά.

«Η συμφωνία (με τη Βρετανία) θα μπορούσε να γίνει πιο γρήγορα από τη συμφωνία με τον Καναδά», είπε ο gάλλος πρώην υπουργός και επίτροπος εξηγώντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν από διαφορετική βάση καθώς η Βρετανία θα είναι ένα πρώην μέλος της Ε.Ε. με όμοιους εμπορικούς κανονισμούς.

Η αποκάλυψη της «Telegraph» ήρθε λίγες ώρες μετά από την αποκάλυψη του BBC ότι ο μόνιμος πρέσβης της Βρετανίας στην Ε.Ε. σερ Άιβαν Ρότζερς προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι μια νέα εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. θα μπορούσε να πάρει ακόμα και δέκα χρόνια για να οριστικοποιηθεί.

Φέρεται επίσης να είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιστεύουν πως η τελική συμφωνία θα περιορίζεται τελικά σε μία ρύθμιση σχέσεων ελευθέρου εμπορίου αντί για μια σχέση με την οποία η Βρετανία θα διατηρεί την ιδιότητα του μέλους της ενιαίας αγοράς.

Οι ευρωσκεπτικιστές στη Βρετανία αντέδρασαν σε αυτή την εκτίμηση του σερ Άιβαν κατηγορώντας τον για υπερβολική απαισιοδοξία.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση