ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Τραμπ ρίχνει γέφυρες στη Σίλικον Βάλεϊ

Διατεθειμένος να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στον ίδιο και τη Βάλεϊ είναι ο νέος πρόεδρος

Kathimerini.gr

Διατεθειμένος να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στον ίδιο και τη Σίλικον Βάλεϊ φαίνεται ότι είναι ο νέος εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. «Είμαι εδώ για να βοηθήσω», δήλωσε κατά την 90λεπτη συνάντηση που είχε με επικεφαλής των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών στις 14 Δεκεμβρίου, υιοθετώντας τελείως διαφορετική στάση σε σχέση με όσα προεκλογικά είχε εξαγγείλει. Μετά τη συνάντηση του κ. Τραμπ με την ελίτ της αμερικανικής τεχνολογίας, όπου μέχρι την τελευταία στιγμή δεν ήταν βέβαιη η συμμετοχή πολλών σημαντικών επιχειρηματιών, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon δήλωσε ότι έμεινε αρκετά ικανοποιημένος.

Αυτή η επίθεση φιλίας βρήκε αντίκρισμα και στη θετική ανταπόκριση του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla, Ελον Μασκ, αλλά και του επικεφαλής της Uber, Τράβις Κάλανικ, στην πρόσκληση του κ. Τραμπ να συμμετάσχουν στο Φόρουμ Στρατηγικής και Πολιτικής. Το φόρουμ θα παρέχει συμβουλές στον Ντόναλντ Τραμπ, κι αυτό σημαίνει ότι οι δύο επιχειρηματίες θα έρχονται συχνά σε επαφή με τον ίδιο όταν αναλάβει τα καθήκοντά του.

Οι κ. Μασκ και Κάλανικ είχαν αποδοκιμάσει την υποψηφιότητα του κ. Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ. Προεκλογικά, ο κ. Τραμπ είχε προειδοποιήσει την Amazon ότι θα είχε προβλήματα με τις αρχές ανταγωνισμού των ΗΠΑ και είχε συστήσει στην Apple να αυξήσει την παραγωγή των iPhone στις ΗΠΑ και όχι στην Κίνα. Πριν από τη συνάντηση, κάποια μέλη της ελίτ της αμερικανικής τεχνολογίας δεν ήταν πεπεισμένα αν θα έπρεπε να πάρουν μέρος. Ορισμένοι σκέφτηκαν να μποϊκοτάρουν τη συνάντηση, ενώ άλλοι θεώρησαν ότι ήταν καθήκον τους να παραστούν και να εκφράσουν τις απόψεις τους. Πάντως ήταν πολύ σημαντικό γεγονός το ότι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, όπου συζητήθηκαν η κατάλληλη επαγγελματική κατάρτιση για το μέλλον και θέματα ανταγωνισμού ή θέσεων εργασίας στο εξωτερικό.

Εξακολουθεί, εντούτοις, να επικρατεί επιφυλακτικότητα, καθώς παραμένει το ερώτημα προς ποια κατεύθυνση ακριβώς θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. Μετά τη νίκη του κ. Τραμπ, το Κέντρο Ερευνών Φόρεστερ αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη στην αγορά τεχνολογίας το 2017, από 5,1% σε 4,3%. Ενας λόγος είναι ότι εκτιμάται ότι θα δαπανηθούν λιγότερα χρήματα στον κλάδο της τεχνολογίας την επόμενη τετραετία, γεγονός που καθιστά αδύνατη την όποια πρόβλεψη για το 2018. «Υπάρχουν αρκετοί από αυτούς που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση, οι οποίοι φαίνονται διατεθειμένοι να προβούν σε περικοπές στη λίστα υποχρεώσεων των υπηρεσιών που θα έχουν την ευθύνη», επισημαίνει ο Αντριου Μπέρτελς, που εργάζεται στο Κέντρο Ερευνών Φόρεστερ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση