ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πεκίνο: «Προληπτική» η κατάσχεση του αμερικανικού υποβρύχιου drone

Οι Κινέζοι αιχμαλώτισαν το σκάφος λίγη ώρα πριν το USNS Bowditch το περισυλλέξει

ΠΗΓΗ: skai.gr

Το Πεκίνο εκτιμά πως η υπόθεση εντοπισμού και κατάσχεσης του αμερικανικού, υποβρύχιου drone στα νερά της Νότιας Σινικής από το κινεζικό πολεμικό πλοίο θα επιλυθεί «ομαλά,» σύμφωνα με Κινέζο στρατιωτικό αξιωματούχο που επικαλείται το πρακτορείο Global Times.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, πρόκειται για πρωτοφανές περιστατικό: οι Κινέζοι «αιχμαλώτισαν» το σκάφος λίγη ώρα πριν το αμερικανικό ωκεανογραφικό σκάφος USNS Bowditch το περισυλλέξει, με τις ΗΠΑ να υποστηρίζουν ότι το μη επανδρωμένο σκάφος βρισκόταν σε διεθνή ύδατα.

Όπως εξηγεί η ίδια στρατιωτική πηγή, ο εξοπλισμός του υποβρύχιου ερευνητικού σκάφους ελέγχθηκε από το πολεμικό ναυτικό της Κίνας «προληπτικά» ώστε «να αποφευχθεί οποιοδήποτε ζήτημα προβληματικής πλοήγησης σε νερά αμφισβητούμενης κυριαρχίας».

Υπενθυμίζεται ότι το Πεκίνο διεκδικεί την κυριότητα του μεγαλύτερου μέρους της Νότιας Σινικής, κατασκευάζοντας τεχνητά νησιά στα οποία έχει τοποθετήσει ακόμα και όπλα προκειμένου να υπερασπιστεί τις αξιώσεις του.

Η Νότια Σινική είναι ένας από τους σημαντικότερους θαλάσσιους εμπορικούς κόμβους παγκοσμίως, με εμπορεύματα αξίας 5,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων να περνούν κάθε χρόνο από τα νερά της. Παράλληλα, φιλοξενεί πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων και μεγάλους πληθυσμούς ψαριών.

Τον Ιούλιο, το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι οι διεκδικήσεις της Κίνας και οι προσπάθειές της να κατοχυρώσει κυριαρχικά δικαιώματα με τεχνητές κατασκευές δεν έχουν νομική βάση. Το Πεκίνο δεν αναγνωρίζει την απόφαση.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση