ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τραμπ: Δεν το θέλουμε το υποβρύχιο drone - ας το κρατήσουν οι Κινέζοι

Οι Κινέζοι είχαν ακινητοποιήσει και περισυλλέξει το σκάφος, την Παρασκευή

ΠΗΓΗ: skai.gr

 Να κρατήσει το μη επανδρωμένο υποβρύχιο που κατάσχεσε το πολεμικό ναυτικό της, προέτρεψε την Κίνα, ο Ντόναλντ Τραμπ, από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

«Θα πρέπει να πούμε στην Κίνα ότι δεν θέλουμε πίσω το μη επανδρωμένο υποβρύχιο που έκλεψαν - Ας το κρατήσουν», έγραψε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, πως το Πεκίνο συμφώνησε να επιστρέψει το υποβρύχιο.

Οι Κινέζοι είχαν ακινητοποιήσει και περισυλλέξει το σκάφος, την Παρασκευή, λίγη ώρα πριν επιστρέψει στο αμερικανικό ωκεανογραφικό σκάφος USNS Bowditch.


Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το μη επανδρωμένο σκάφος βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, όμως το Πεκίνο διεκδικεί την κυριότητα του μεγαλύτερου μέρους της Νότιας Σινικής, κατασκευάζοντας «ασταμάτητα» τεχνητά νησιά στα οποία έχει τοποθετήσει ακόμα και όπλα προκειμένου να υπερασπιστεί τις αξιώσεις του.

Η Νότια Σινική είναι ένας από τους σημαντικότερους θαλάσσιους εμπορικούς κόμβους παγκοσμίως, με εμπορεύματα αξίας 5,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων να περνούν κάθε χρόνο από τα νερά της. Παράλληλα, φιλοξενεί πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων και μεγάλους πληθυσμούς ψαριών.

Τον Ιούλιο, το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι οι διεκδικήσεις της Κίνας και οι προσπάθειές της να κατοχυρώσει κυριαρχικά δικαιώματα με τεχνητές κατασκευές δεν έχουν νομική βάση αλλά το Πεκίνο δεν αναγνωρίζει την απόφαση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση