ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε εκλογές μέχρι τον Ιούνιο η Ιταλία στη σκιά Ρέντσι

Ο Τζεντιλόνι κατέστησε τη μετανάστευση ως προτεραιότητα της κυβέρνησης του

Kathimerini.gr

Προς εκλογές το αργότερο τον Ιούνιο, αφότου θα έχει καθοριστεί ο νέος εκλογικός νόμος, οδεύει η Ιταλία. Ο νέος πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος διαδέχθηκε τον απαξιωμένο –μετά την ήττα του στο δημοψήφισμα στις αρχές Δεκεμβρίου– Mατέο Ρέντσι, εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης από Βουλή και Γερουσία και κατέστησε σαφές ότι η θωράκιση του τραπεζικού συστήματος, η ενίσχυση των σεισμοπλήκτων και η μετανάστευση θα αποτελέσουν τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του. Ο Πάολο Τζεντιλόνι απολαμβάνει σεβασμό από όλο το φάσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο διχάστηκε με αφορμή το δημοψήφισμα καθώς ιστορικά στελέχη του, όπως ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι και ο Μάσιμο ντ’ Αλέμα, τάχθηκαν υπέρ του «Οχι».

Ο Τζεντιλόνι επελέγη λοιπόν ως συσπειρωτική προσωπικότητα, που θα μπορούσε να ενώσει τις εσωκομματικές φράξιες, ενώ ταυτόχρονα θεωρείται πιστός στον Ρέντσι και θα μπορούσε η πρωθυπουργοποίησή του να αποτελεί προοίμιο για την επάνοδο του προκατόχου του στο πολιτικό προσκήνιο. Μπορεί ο Ρέντσι να δηλώνει ότι έχει αποσυρθεί στη Φλωρεντία και παίζει Playstation με τα παιδιά του, είναι όμως υπερβολικά νέος και ακόμη πιο φιλόδοξος για να εγκαταλείψει έτσι άδοξα τον πολιτικό στίβο.

Δεν είναι τυχαίο ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το νέο σχήμα υπό τον Τζεντιλόνι αποκαλείται «κλώνος» του Ρέντσι με τα χαρακτηριστικά hashtags #RenziCloni και #Genticlone και συνοδεύεται από φωτογραφίες στις οποίες ο νέος πρωθυπουργός είναι προϊόν μοντάζ και έχει το πρόσωπο του Ρέντσι και τη λευκή κόμη του Τζεντιλόνι. Στενοί φίλοι του, πάντως, ισχυρίζονται πως ο μειλίχιος πολιτικός με την αριστοκρατική καταγωγή δεν θα δεχθεί να παίξει τη μαριονέτα του Ρέντσι και θα κινηθεί ως ανεξάρτητη πολιτική προσωπικότητα.

Στην παρθενική του Σύνοδο Κορυφής με την ιδιότητα του πρωθυπουργού, ο Τζεντιλόνι εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της χώρας του για τις συζητήσεις σχετικά με τη διάταξη του Δουβλίνου, ενώ ζήτησε τη συνδρομή της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των μαζικών ροών από την Αφρική και ειδικότερα με τη διαμεσολάβηση διακινητών από τη Λιβύη.

Τα συντηρητικά κόμματα θεωρούν ότι η ευθύνη ανήκει στην ιταλική κυβέρνηση και όχι στην Ευρώπη, επειδή δεν έχει βρει τρόπο να αποθαρρύνει την έλευση των προσφύγων. Aπό την πλευρά του, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο (M5S), επιμένει να λειτουργεί εκτός πολιτικού συστήματος μποϊκοτάροντας τις ψηφοφορίες στα δύο κόμματα του Κοινοβουλίου με το επιχείρημα ότι η σύνθεση της κυβέρνησης παρέμεινε λίγο-πολύ η ίδια παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, που ισοδυναμούσε με πρόταση μομφής εις βάρος σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου του Ρέντσι.

Το κίνημα του δημοφιλούς κωμικού βρίσκεται πολύ κοντά στο Δημοκρατικό Κόμμα στις δημοσκοπήσεις και φιλοδοξεί να αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις επικείμενες εκλογές. Στο ίδιο το κυβερνών κόμμα εκφράζονται άλλωστε ανησυχίες ότι όσο παραμένει στην εξουσία θα επωμίζεται την αναπόφευκτη φθορά και το πολιτικό κόστος, ενώ το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο θα καρπώνεται τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Το παραδέχθηκε ανοιχτά ο Λουίτζι ντι Μάιο, ο 30χρονος πιθανός υποψήφιος του Κινήματος στην προσεχή αναμέτρηση, λέγοντας ότι κάθε νέα μέρα διακυβέρνησης Τζεντιλόνι αποτελεί μπόνους για το κόμμα του. «Σκάβουν μόνοι τους τον λάκκο τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, πάντως, εντείνονται οι ευρωσκεπτικιστικές τάσεις στη χώρα, τις οποίες επιχείρησε ματαίως να εκμεταλλευτεί και ο Ρέντσι. Μετά την πρόταση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων για δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή ή μη της Ιταλίας στην Ευρωζώνη, οξεία κριτική για τον ρόλο της Κομισιόν αλλά και της Γερμανίας άσκησε ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι. Χαρακτήρισε «ανύπαρκτη» την Κομισιόν, ενώ είπε πως «η Γερμανία, λόγω των πλεονεκτημάτων της, είναι η πιο ισχυρή χώρα της Ευρώπης, όμως η ηγεσία είναι άλλο πράγμα, είναι αντίληψη των προβλημάτων των άλλων, των συλλογικών προβλημάτων, και αυτό οι Γερμανοί δεν ξέρουν να το κάνουν».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση