ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Νέο χρονοδιάγραμμα για τις τουρκικές βίζες» προτείνει η Άγκυρα

Από μια κλωστή κρέμμεται η συμφωνία Άγκυρας- Βρυξελλών για το μεταναστευτικό

ΠΗΓΗ: skai.gr

Νέο χρονοδιάγραμμα για τα προαπαιτούμενα που οφείλει να εφαρμόσει η Τουρκία ώστε να απελευθερωθούν οι βίζες για τα τουρκικά διαβατήρια έχει προτείνει η Άγκυρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Hürriyet.

Η πρόταση της Άγκυρας προβλέπει μετάθεση της υλοποίησης των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν και άρση των βίζα, που θα σημαίνει ότι τούρκοι πολίτες με βιομετρικά διαβατήρια θα μπορούν να εισέλθουν και να κινηθούν ελεύθερα στη Ζώνη Σένγκεν για διάστημα τριών μηνών.

«Δίνουμε την τελευταία πρότασή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα τους πούμε: ‘Ας συμφωνήσουμε σε ένα νέο πρόγραμμα’», είπε στη Hürriyet ανώτερο στέλεχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με την εφημερίδα, η τουρκική πρόταση δεν προβλέπει τροποποίηση του αντιτρομοκρατικού νόμου, που αποτελεί και το μεγαλύτερο «αγκάθι» ανάμεσα στα προαπαιτούμενα. Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι ο νόμος είναι πολύ γενικός και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διωχθούν αντιφρονούντες.

Στο δημοσίευμα δεν γίνεται σαφές εάν η τουρκική πλευρά θέτει κάποια διορία για την άρση των θεωρήσεων στα διαβατήρια.

Η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει ότι θα αποσυρθεί από την ευρω-τουρκική συμφωνία για το προσφυγικό εάν δεν λυθεί το θέμα των βίζα.

Ο πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε πριν λίγες εβδομάδες ότι έχει τη δύναμη να ανοίξει τα σύνορα ώστε εκατομμύρια πρόσφυγες να κατευθυνθούν προς την Ε.Ε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση