ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε κατάσταση πανικού η τουρκική κυβέρνηση

Ένας υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης χάνει την ζωή του από πυρά αγνώστου

Η εν ψυχρώ εκτέλεση του Ρώσου Πρέσβη Α. Καρλόβ στην Άγκυρα, αφήνει πίσω της μια τουρκική κυβέρνηση σε κατάσταση πανικού και έντονου προβληματισμού και ένα νέο μεγάλο πλήγμα στις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Περίπου έναν χρόνο μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας από τα πυρά του τουρκικού στρατού, στην καρδιά της τουρκικής πρωτεύουσας, ένας υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης χάνει την ζωή του από τα πυρά ενός στελέχους των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της Άγκυρας.

Η δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη σε μια έκθεση φωτογραφίας, η οποία καταγράφηκε λεπτό προς λεπτό από τον δημοσιογραφικό φακό, έχει συγκλονίσει την τουρκική και την παγκόσμια κοινή γνώμη. Η τουρκική πλευρά κάνει λόγο για μια προβοκάτσια που στρέφεται κατά των ρωσοτουρκικών σχέσεων. Το βράδυ της Δευτέρας την εν λόγω άποψη περί προβοκάτσιας εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, ο Πρωθυπουργός, Μπιν Αλί Γιλντιρίμ, ο Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού και ο τέως Πρόεδρος, Αμντουλλάχ Γκιουλ. Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, «σκοτεινοί κύκλοι» που δεν συμφωνούν με την ομαλοποίηση των ρωσοτουρκικών σχέσεων επιχειρούν να προκαλέσουν ρήγμα στις διμερείς σχέσεις.

Αμέσως μετά την δολοφονία του Πρέσβη, η Άγκυρα δρομολόγησε μια στρατηγική για να θέσει υπό έλεγχο την μεγάλη διπλωματική κρίση. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Ρώσο ομόλογό του και σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ» έθεσε στην διάθεση της Ρωσίας όλα τα διαθέσιμα μέσα της Τουρκίας για εξιχνίαση της δολοφονίας. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία παρουσιάστηκε από τις δυο κυβερνήσεις ως μια πρωτοβουλία για την ίδρυση κοινής επιτροπής, η οποία θα εξερευνήσει την δολοφονία του Πρέσβη Καρλόβ. Παράλληλα, η τουρκική πλευρά έστειλε συλλυπητήρια και μηνύματα συνεργασίας στην Μόσχα. Τα μηνύματα της τουρκικής πλευράς βρήκαν θετικό αντίκτυπο στην ρωσική πρωτεύουσα.

Η χρονική συγκυρία της επίθεσης

Η τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα φέρει ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξαιτίας της χρονικής συγκυρίας στην οποία λαμβάνει χώρα. Πρώτα από όλα, ο Πρέσβης της Ρωσίας εκτελέσθηκε εν ψυχρώ σε μια κοινωνικού περιεχομένου εκδήλωση, στην οποία για πρώτη φορά μετά από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τις τουρκικές δυνάμεις, ένας υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης ήταν προγραμματισμένο να παρευρεθεί.

Δεύτερον, η δολοφονία του Πρέσβη έρχεται την στιγμή που στην Μόσχα οι Υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν θέτουν επί τάπητος το μέλλον της Συρίας. Παρά την δολοφονία του Πρέσβη, η συγκεκριμένη συνάντηση πραγματοποιείται χωρίς αναβολή ή καθυστέρηση.

Τρίτον, το νέο συμβάν έρχεται στο προσκήνιο την στιγμή που στο εσωτερικό της χώρας, η τουρκική κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε διάφορα πεδία. Η τουρκική οικονομία εκπέμπει ανησυχητικά μηνύματα, ενώ μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, βομβιστικές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί σε μεγάλες πόλεις της Τουρκίας αφήνουν πίσω τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Κλίμα πανικού στην Άγκυρα

Στην Άγκυρα επικρατεί κλίμα πανικού και έντονου προβληματισμού μετά την δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη. Σε επίσημο επίπεδο, η τουρκική πλευρά επιχειρεί να εκπέμψει καθησυχαστικά μηνύματα και να υπογραμμίσει την προσκόλληση της Άγκυρας στον ρωσοτουρκικό διάλογο. Ωστόσο, στο παρασκήνιο η συνολική εικόνα είναι πολύ διαφορετική.

Το γεγονός ότι ο δράστης ήταν ένα νεαρό στέλεχος των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, το οποίο πριν από λίγο καιρό υπηρετούσε σε σημαντικό πόστο πρώτα στο Ντιγιάρμπακιρ και έπειτα στην Άγκυρα δημιουργεί πολλά αναπάντητα ερωτήματα και υποψίες. Για ποιο λόγο ο δράστης, ο οποίος έφερε μόνο ένα ατομικό περίστροφο εξουδετερώθηκε από τους συναδέλφους του με πάνω από 13 σφαίρες; Δεν θα μπορούσαν οι δυνάμεις ασφαλείας να συλλάβουν ζωντανό τον δράστη;

Επίσης, μπορεί πίσω από την επίθεση κρύβονται συγκεκριμένοι παράγοντες ή οργάνωση; Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης αφήνουν να εννοηθεί ότι για την δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη ευθύνεται το Κίνημα Γκιουλέν. Θα καταφέρει η τουρκική πλευρά να υποστηρίξει με τεκμήρια αυτή την υπόθεση ή τελικά ο φάκελος της δολοφονίας του Ρώσου διπλωμάτη θα κλείσει χωρίς να εξασφαλιστούν πειστικές απαντήσεις;

Την ίδια στιγμή πιο σημαντικά ερωτήματα έχουν αρχίσει να αναδύονται. Τελικά πόσο σίγουρη μπορεί να είναι η τουρκική κυβέρνηση για την αφοσίωση και την αποτελεσματικότητα των ένοπλων δυνάμεων που έχει στην διάθεση της; Μήπως οι ομάδες των τζιχαντιστών έχουν καταφέρει να ελέγξουν νευραλγικά σημεία στο κατεστημένο ασφάλειας της Τουρκίας; Τα συγκεκριμένα ερωτήματα αναμένεται να παραμένουν για αρκετό καιρό αναπάντητα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X