ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οδοιπορικό στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης

Το αδιαχώρητο στα καταστήματα της λεωφόρου ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων

ΚΥΠΕ

Η περιοχή του Μανχάταν επί της 5ης Λεωφόρου, μεταξύ της 42ης και 59ης Οδού, αποτελεί την καρδιά της Νέας Υόρκης, με τα μεγαλύτερα και πολυτελέστερα καταστήματα και κτήρια και δρόμους, που σφύζουν από ζωή και κίνηση. Η κίνηση των τροχοφόρων διεξάγεται με δυσκολία στη διάρκεια της ημέρας, ολόχρονα, πόσο μάλλον τις ημέρες των Χριστουγέννων, όπου επικρατεί το αδιαχώρητο.

Στο Κέντρο Ροκφέλερ, ένα συγκρότημα μεγάλων κτηρίων που καλύπτει ένα τεράστιο οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών 48 και 49 και των λεωφόρων 5ης και 6ης, κάθε χρόνο, από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι το τέλος των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους, βρίσκεται ένα από τα πλέον διάσημα χριστουγεννιάτικα δέντρα στον κόσμο, που το επισκέπτονται καθημερινά δεκάδες χιλιάδες κόσμου από όλη την Αμερική και τον κόσμο.

Το φετινό δέντρο έχει 28,65 μέτρα ύψος, 17,06 μέτρα πλάτος, ζυγίζει 14 τόνους και το στολίζουν 50.000 πολύχρωμα ηλεκτρικά λαμπιόνια. Είναι ένα έλατο ηλικίας 90 ετών και μεταφέρθηκε από την Ονεόντα της βόρειας Νέας Υόρκης.

Sachs 5th Avenue

Ακριβώς απέναντι από το Κέντρο Ροκφέλερ, επί της 5ης Λεωφόρου, βρίσκεται το κεντρικό κατάστημα της μεγάλης αμερικανικής αλυσίδας καταστημάτων ένδυσης Sachs 5th Avenue, το οποίο στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων συναγωνίζεται (ή καλύτερα συμπληρώνει) το δέντρο του Ροκφέλερ, προσφέροντας ένα υπερθέαμα, που φέτος έχει τίτλο «Η γη των χιλίων απολαύσεων». Πέραν από τις χριστουγεννιάτικα διακοσμημένες βιτρίνες του, ολόκληρη η δεκαόροφη πρόσοψη του υπερκαταστήματος γίνεται μία γιγαντοοθόνη, στην οποία τα χρώματα εναλλάσσονται και στο γκραν-φινάλε καταλήγουν να σχηματίσουν ένα μεσαιωνικό πύργο όπως αυτό των παραμυθιών. Στο σόου συμμετέχουν και 85 ημι-επαγγελματίες χορευτές του American Ballet Theatre.

Lord & Taylor

Δέκα δρόμους νοτιότερα (μεταξύ 38-39) επί της 5ης Λεωφόρου (περίπου 150 μέτρα μακριά από το Κυπριακό Προξενείο), βρίσκεται το κεντρικό κατάστημα της άλλης μεγάλης αλυσίδας Lord & Taylor, που κάθε χρόνο επιλέγει και ένα διαφορετικό θέμα, για το στολισμό των βιτρινών του. Το φετινό θέμα έχει τίτλο «Μαγεμένο Δάσος». Οι πέντε μεγάλες βιτρίνες της πρόσοψης είναι στολισμένες με 34 γλυπτά ζώα και πάνω από 2,5 χιλιόμετρα γιρλάντες και πολλά φώτα για τη δημιουργία των εικόνων του «Μαγεμένου Δάσους» της Τζοάνας Μάσφορντ.

Το Lord & Taylor εγκαινίασε το θεματολογικό χριστουγεννιάτικο στολισμό των βιτρινών του, το 1937 και τον συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Το Πάρκο Bryant

Το Πάρκο Bryant βρίσκεται ακριβώς πίσω από την Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη (5η Λεωφόρος, μεταξύ 40-42) και στις γιορτές των Χριστουγέννων μεταμορφώνεται σε μικρό Κέντρο Ροκφέλερ. Με το δικό του χριστουγεννιάτικο δέντρο, παγοδρόμιο κι ένα χριστουγεννιάτικο παζαράκι με είδη δώρων και εδέσματα.

Το Θαύμα στην 34η Οδό

Το κεντρικό πολυκατάστημα Macy’s βρίσκεται στην 34η Οδό και καλύπτει ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ της 6ης και 7ης Λεωφόρου και 35ης Οδού. Πέραν της διάσημης παρέλασής του την Ημέρα των Ευχαριστιών, συναγωνίζεται στο θεματολογικό χριστουγεννιάτικο στολισμό των βιτρινών του, τον οποίο εγκαινίασε το 1870. Καθώς το πολυκατάστημα ήταν ο τόπος όπου διαδραματίστηκε η κλασική αμερικανική ταινία «Θαύμα στην 34η Οδό» το φετινό θέμα «Πιστεύοντας στο Μαγικό» κινείται στο πλαίσιο του θρύλου που πλέον περιβάλλει το Macy’s τα Χριστούγεννα. Οι μεγάλες βιτρίνες είναι διαδραστικές και δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να δοκιμάσουν την δύναμη του πνεύματος των Χριστουγέννων που κρύβουν μέσα τους. Περίπου 15.000 άτομα περνούν και θαυμάζουν τις βιτρίνες του κάθε ώρα.

Οι πανηγυρισμοί στη Νέα Υόρκη ολοκληρώνονται την Πρωτοχρονιά, στην Πλατεία των Τάιμς (Times Square), παρουσία πλέον του ενός εκατομμυρίου κόσμου/ Τα μεσάνυχτα, το μεγάλο μήλο που θα πέσει στο έδαφος, στο μηδέν της αντίστροφης μέτρησης, θα σημάνει την είσοδο του 2017.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση