ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανθρωποκυνηγητό για πιθανούς συνεργούς του Τυνήσιου τρομοκράτη

Ερευνητές στην Γερμανία θα βρίσκονται επί ποδός καθ'ολη την εορταστική περίοδο

Kathimerini.gr

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό πιθανών συνεργών του 24χρονου Τυνήσιου Ανίς Αμρι, του φερόμενου ως δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης στο Βερολίνο, που έπεσε νεκρός χθες από αστυνομικά πυρά στο Μιλάνο έχουν εξαπολύσει οι γερμανικές αρχές.

Κι ενώ ολόκληρη η χώρα προετοιμάζεται για να γιορτάσει τα Χριστούγεννα, οι γερμανικές αρχές που βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση μετά τα γεγονότα της εβδομάδας που πέρασε, ανακοίνωσαν ότι εκατοντάδες ερευνητές θα βρίσκονται επί ποδός καθ'ολη την εορταστική περίοδο. Η Γερμανίδα καγκελάριος ευχαρίστησε την Παρασκευή την Ιταλία εκφράζοντας την ανακούφισή της για το γεγονός ότι ο Αμρι δεν αποτελούσε πλέον απειλή. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος της τρομοκρατίας παραμένει. Εξάλλου, η Αγκελα Μέρκελ διέταξε έρευνα για το πώς κατάφερε ο Τυνήσιος να διαφύγει. «Η υπόθεση του Αμρι εγείρει ερωτήματα», είπε επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει πλέον να εξεταστεί σε τι βαθμό είναι απαραίτητο να αλλάξουν οι επίσημες διαδικασίες».

Πάντως δεν είναι λίγες οι φωνές που ασκούν κριτική στους χειρισμούς της Γερμανίας σχετικά με την υπόθεση, αφού επί ένα και πλέον 24ωρο ανακρινόταν ο λάθος άνθρωπος, δίνοντας τη δυνατότητα στον πραγματικό θύτη, τον Τυνήσιο Ανις Αμρι να διαφύγει. «Πώς κατάφερε ο πλέον καταζητούμενος τρομοκράτης της Ευρώπης να διαφύγει από τη Γερμανία;» έγραψε η εφημερίδα Die Welt στην ιστοσελίδα της την ώρα που οι ξενοφοβικοί αντίπαλοι της Αγκελα Μέρκελ την κατηγορούν πως έβαψε τα χέρια της με το αίμα των θυμάτων της επίθεσης, επειδή πέρυσι άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της χώρας στους πρόσφυγες, στις τάξεις των οποίων διείσδυσαν τζιχαντιστές. Ηδη, υπάρχουν φωνές μέσα στους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές, παραδοσιακούς εταίρους της καγκελαρίου στο συντηρητικό στρατόπεδο και στην αντιμεταναστευτική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), η οποία ξεπερνά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το 15%, που ζητούν πλήρη αναθεώρηση της προσφυγικής πολιτικής του Βερολίνου.

Πάντως, οι αλλεπάλληλες γκάφες στις οποίες υπέπεσαν οι γερμανικές διωκτικές αρχές φώτισαν και μία ακόμη πτυχή της πολιτικής ασύλου. Μέσα στην νταλίκα που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση βρέθηκε ένα χαρτί χρώματος πράσινου και ροζ, που ισοδυναμεί με άδεια ανοχής. Ο Ανις Αμρι κατείχε το συγκεκριμένο έγγραφο που σήμαινε ότι δεν μπορούσε μεν να παραμείνει άλλο στη χώρα, αλλά ταυτόχρονα δεν υπήρχε εντολή απέλασης εις βάρος του. Σχεδόν 200.000 άνθρωποι βρίσκονται στη Γερμανία υπό τo ίδιο καθεστώς, είτε λόγω ασθένειας είτε εξαιτίας της απουσίας συγκεκριμένων πιστοποιητικών.

Προβληματικός φυλακισμένος ο Αμρι

Η αστυνομία εξουδετέρωσε τον Τυνήσιο ύποπτο έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών σε πλατεία του Μιλάνου, στο πλαίσιο τακτικού ελέγχου πεζών. Οι αστυνομικοί ζήτησαν από τον ύποπτο, ο οποίος κυκλοφορούσε πεζός, να σταματήσει για έλεγχο ρουτίνας στην πλατεία Μάτζιο της περιοχής Σέστο Σ. Τζιοβάνι, κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό, γύρω στις 3 π.μ. της Παρασκευής. Αυτός τράβηξε το όπλο του και πυροβόλησε κατά των αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν, με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός από τα πυρά τους.

Το γεγονός ότι ο Αμρι μετέβη στην Ιταλία δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση, αφού ο ύποπτος είχε στενούς δεσμούς με τη χώρα. Εφτασε εκεί το 2011 μαζί με δεκάδες χιλιάδες άλλους Τυνήσιους που προσπαθούσαν να βρουν ασφαλές καταφύγιο από τις ταραχές της Αραβικής Ανοιξης. Πέρασε 3,5 χρόνια έγκλειστος σε έξι διαφορετικές φυλακές στη Σικελία επειδή κρίθηκε ένοχος για εμπρησμό σε κέντρο διαμονής προσφύγων αλλά και για απειλές. Δύο από τα αδέλφια του, οι Ουαλίντ και Αμπντελκαντέρ πιστεύουν ότι η ριζοσπαστικοποίηση του νεαρού έλαβε χώρα πίσω από τα σίδερα των ιταλικών φυλακών. Επίσης, οι ιταλικές αρχές επισημαίνουν ότι ο Αμρι ήταν ένας προβληματικός φυλακισμένος και λόγω της κακής του συμπεριφοράς κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του σε διαφορετικά σωφρονιστικά καταστήματα της Σικελίας, καθώς κακοποιούσε τους φυλακισμένους και προσπάθησε να προκαλέσει στάσεις. Σύμφωνα με την αστυνομία του Μιλάνου ο Αμρι είχε φτάσει στην Ιταλία από τη Γερμανία μέσω της Γαλλίας. Είχε πάνω του κάποιες εκατοντάδες ευρώ αλλά όχι τηλέφωνο.

Το Ισλαμικό Κράτος έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο ο Αμρι δηλώνει υποταγή στον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X