ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πούτιν: Η συριακή κυβέρνηση υπέγραψε εκεχειρία με τους αντάρτες

Η εκεχειρία θα τεθεί σε εφαρμογή σήμερα Πέμπτη στις 10 το βράδυ τοπική ώρα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο συριακό καθεστώς και την ένοπλη συριακή αντιπολίτευση, έπειτα από την πολυαίμακτη πολεμική σύρραξη που άρχισε το 2011, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η εκεχειρία θα τεθεί σε εφαρμογή σήμερα Πέμπτη στις 10 το βράδυ τοπική ώρα, 12 το βράδυ ώρα Ελλάδας.

«Υπεγράφησαν τρία έγγραφα: το πρώτο ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την ένοπλη αντιπολίτευση για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στο σύνολο του συριακού εδάφους», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν διευκρινίζοντας ότι τα άλλα δύο έγγραφα αφορούν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε από την πλευρά του την υποστήριξή του προς την κατάπαυση του πυρός.

Επιβεβαιώνοντας την επίτευξη συμφωνίας, ο στρατός του καθεστώτος της Δαμασκού διευκρινίζει ότι από την ανακοίνωση αποκλείονται το Ισλαμικό Κράτος, το πρώην Μέτωπο αλ-Νόσρα και όλες οι οργανώσεις που συνδέονται με αυτές, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε «μείωση» της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία.

«Συμφωνώ με την πρόταση του υπουργείου Άμυνας για τη μείωση της στρατιωτικής μας παρουσίας στη Συρία», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών. «Όμως θα συνεχίσουμε οπωσδήποτε τον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», διευκρίνισε.

Ο Μελβούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει νωρίτερα ότι γινόντουσαν προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία πριν το νέο έτος. 

Νωρίτερα οι τις τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν, οι δυο κυβερνήσεις ενδέχεται να ανακοινώσουν ένα νέο σχέδιο για την επέκταση της κατάπαυση του πυρός σε ολόκληρη την Συρία.

Η τουρκική εφημερίδα Γιενί Σαφάκ ανακοινώνει ότι η Μόσχα και η Άγκυρα έχουν ήδη μελετήσει σχέδια για την νέα περίοδο στην Συρία, μετά την ενδεχόμενη απομάκρυνση του Μπασάρ Αλ Ασάντ από την προεδρία της χώρας.

Την ίδια στιγμή, πηγή προβληματισμού αποτελεί στην Άγκυρα οι πρώτες αντιδράσεις των ΗΠΑ στην ρωσοτουρκική συνεργασία για την επίλυση του προβλήματος της Συρίας. Στις πρώτες επίσημες τοποθετήσεις της, η Ουάσιγκτον ανακοινώνει ότι Τουρκία και Ρωσία δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν την επίτευξη των στόχων τους στην Συρία δίχως την συνεργασία των ΗΠΑ.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δηλώνει ότι οι ΗΠΑ είναι μια χώρα, η οποία παρείχε βοήθεια στην «τρομοκρατική» οργάνωση YPG, δηλαδή στην συριακή πτέρυγα του κουρδικού κινήματος. Ο ίδιος αφήνει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση του έχει στην διάθεση της σχετικά τεκμήρια. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι νέες δηλώσεις του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζητά από την Δύση να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της στις σχέσεις Τουρκίας-Δύσης και στο ζήτημα της Συρίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X