ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

H στάση του Βερολίνου το επόμενο διάστημα

Η επιστολή του Τσακαλώτου ενισχύει την ανάγκη περιγραφής των μέτρων μετά το 2018

Kathimerini.gr

Τον Αύγουστο του 2013, ένα μήνα πριν από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε μια πόλη της βόρειας Γερμανίας, ανακοίνωσε χωρίς να ερωτηθεί ότι η Ελλάδα θα χρειαζόταν ένα τρίτο πρόγραμμα. Ηταν ενάμιση μήνα πριν από την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά και την «τρελή» διαπραγμάτευση Βαρουφάκη και περίπου δύο χρόνια πριν από την έγκριση του τρίτου προγράμματος από την ολομέλεια της Μπούντεσταγκ.

«Εάν η Ελλάδα συμφωνήσει με την Ενωση και το Ταμείο ότι θα χρειαστεί ένα ακόμα πρόγραμμα, τότε μένει να δει κανείς πώς θα δημιουργηθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή του», λέει στην «Κ» πηγή της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμη. «Προς το παρόν, δεν έχουμε συμφωνήσει να δώσουμε νέα χρήματα στην Ελλάδα και ο κύριος Τσίπρας επιμένει ότι δεν θα χρειαστούν νέα χρήματα για την Ελλάδα...» τονίζει η ίδια πηγή, «αν και δεν είναι ειλικρινής», προσθέτει.

Ο παλιός κοινοβουλευτικός του CDU αναφέρεται στην τοποθέτηση του υφυπουργού του Σόιμπλε, Γενς Σπαν, σε επιτροπή της Βουλής στην οποία εξήγησε ότι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σε βάθος 10ετίας, όπως ζητάει το ΔΝΤ, θα δημιουργούσε χρηματοδοτικές ανάγκες 100 δισ. ευρώ ακόμη. «Γι’ αυτό δεν υπάρχει πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ, σ’ εμάς τουλάχιστον...».

Για το υπουργείο Οικονομικών η επιστολή του Ευκλ. Τσακαλώτου για τις παροχές φαίνεται να κλείνει το ζήτημα αυτό, ωστόσο δεν κλείνει –απεναντίας ενισχύει– την ανάγκη να περιγράφονται μέτρα για την περίοδο μετά το 2018, κάτι που δεν θα οδηγήσει σε γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης. «Η Γερμανία βάζει το 1/3 των χρημάτων του προγράμματος της Ε.Ε., της ΕΚΤ, μέσω της συμμετοχής της και ένα σημαντικό μέρος των ευρωπαϊκών χρημάτων του ΔΝΤ, που έτσι και αλλιώς είναι λίγα. Είναι ηθικό και πολιτικό της δικαίωμα –πρόκειται για χρήματα των φορολογουμένων– να αποφασίσει εάν θέλει να δώσει και άλλα χρήματα σε ένα πρόγραμμα που δεν έχει πετύχει», είπε μέλος της Κ.Ο. του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, που επίσης θέλει να παραμείνει ανώνυμο.

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την εκτίμηση πως στην περίπτωση σχηματισμού μιας «κοκκινοπράσινης» κυβέρνησης, με τη συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών, των «Πρασίνων» και της Αριστεράς ή των «Πρασίνων» με τους Χριστιανοδημοκράτες, μετά τις εκλογές, ο κ. Σόιμπλε μπορεί και να μην είναι επικεφαλής του γερμανικού ΥΠΟΙΚ. Ο Σοσιαλδημοκράτης αξιωματούχος –είναι και μέλος της επιτροπής προϋπολογισμού της Βουλής– που μίλησε στην «Κ» είπε ότι αυτή η εκτίμηση «αγνοεί πως η άποψη Σόιμπλε για τη διαχείριση του κόστους της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης είναι πλειοψηφική στον πληθυσμό. Ακόμα και οι μισοί ψηφοφόροι της Αριστεράς την υποστηρίζουν όταν κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα εάν θα καλούνταν να δώσουν νέα χρήματα υπό τη μορφή φόρων για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης...»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση