ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανασκόπηση 2016: Τα γεγονότα που «σημάδεψαν» τον κόσμο

Απομένουν μόνο μερικές ώρες έως ότου η ανθρωπότητα χαιρετήσει για πάντα το 2016

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Απομένουν μόλις μερικά 24ωρα έως ότου η ανθρωπότητα χαιρετήσει για πάντα το 2016. Ήταν ένας χρόνος, τον οποίο η συλλογική μνήμη θα ανακαλεί με τρόμο, κυρίως για την εισβολή του Ισλαμικού Κράτους στη Γηραιά Ήπειρο, αγανάκτηση για την ολιγωρία της Ευρώπης στο διογκούμενο πρόβλημα του προσφυγικού αλλά και θλίψη για τις μεγάλες απώλειες σημαντικών εκπροσώπων της παγκόσμιας διανόησης, της πολιτικής, της τέχνης και του αθλητισμού.

Υπό διαρκή απειλή - Ποτέ, πουθενά, κανείς ασφαλής

Το πρωί της 22ης μέρας του Μαρτίου, ο πλανήτης παγώνει στο άκουσμα των πολλαπλών, συντονισμένων επιθέσεων στην καρδιά της Ευρώπης. Η πόλη των Βρυξελλών γίνεται στόχος του Ισλαμικού Κράτους. Δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Zaventem και μια έκρηξη στη στάση Maalbeek του μετρό προκαλούν το θάνατο 32 πολιτών και των τριών δραστών. Σύντομα, το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για τα πολύνεκρα χτυπήματα.

Δεν περνούν 4 μήνες και ενώ η Γαλλία γιορτάζει την ημέρα της Βαστίλλης, ο τρόμος χτυπά ξανά: Ένα φορτηγό 19 τόνων σε τρελή πορεία πέφτει πάνω στο πλήθος που παρακολουθεί το σώου πυροτεχνημάτων στην περίφημη Promenade des Anglais της Νίκαιας, παρασύροντας δεκάδες ανθρώπους. 84 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Ο οδηγός, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, πέφτει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται, λίγες ημέρες πριν την έλευση του νέου έτους. Και πάλι με φορτηγό, και πάλι με θύματα πολίτες, και πάλι σε σημείο όπου κόσμος συγκεντρωμένος γιορτάζει, και πάλι υποκινούμενη από τον ισλαμικό εξτρεμισμό. Αυτή τη φορά αλλάζει η τοποθεσία. Τα Χριστούγεννα στη γερμανική πρωτεύουσα βάφονται με αίμα, όταν ένα φορτηγό πέφτει πάνω σε χριστουγεννιάτικη αγορά, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 ανθρώπους.

Στις 28 Ιουνίου, ένα από τα πολυπληθέστερα αεροδρόμια του πλανήτη, το Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, μπαίνει στο στόχαστρο της τρομοκρατίας: Τρεις άνδρες με αυτόματα ανοίγουν πυρ κατά παντός και, στη συνέχεια, πυροδοτούν τα εκρηκτικά που φέρουν επάνω τους. 45 οι νεκροί της επίθεσης, την οποία ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ απέδωσε στους ακραίους σουνίτες του Ισλαμικού Κράτους.

Κατά τη διάρκεια του έτους, η Τουρκία συγκλονίζεται από σειρά επιθέσεων, σε διαφορετικές πόλεις, με διαφορετικούς δράστες αλλά πάντα τα ίδια θύματα: Τους απλούς πολίτες. Το 2016 κλείνει με την εν ψυχρώ δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ (Andrei Karlov), ο οποίος μπροστά στα μάτια δεκάδων ανθρώπων κι ενώ μιλούσε σε πολιτιστικό ίδρυμα της πρωτεύουσας, πέφτει νεκρός από τα πυρά 22χρονου δράστη.

Στις 12 Ιουνίου, η νυχτερινή διασκέδαση βάφεται με αίμα. 49 άνθρωποι πέφτουν νεκροί όταν ένας «μοναχικός λύκος», ο Ομάρ Ματίν εισβάλει σε κλαμπ του Ορλάντο, ανοίγοντας πυρ. Ο δράστης πέφτει νεκρός από τα πυρά της επίλεκτης ομάδας της αστυνομίας. Σύμφωνα με το FBI, επρόκειτο για «εσωτερική τρομοκρατία», με τον 29χρονο δράστη να δηλώνει πίστη στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους.

Προσφυγικό ώρα μηδέν

Προς τα μέσα Αυγούστου, ένα βίντεο που κυκλοφορεί στον παγκόσμιο Ιστό, ταράζει (για λίγο) τη θερινή ραστώνη παραθεριστών και μη. Παρουσιάζει ένα πεντάχρονο αγοράκι, τον Ομράν, λίγα λεπτά μετά το βομβαρδισμό του σπιτιού του. Το ματωμένο πρόσωπο του πεντάχρονου που δεν μπορεί καν να κλάψει, έμελλε να ενσαρκώσει με τον πιο τραγικό τρόπο τη ματαίωση των χρόνιων προσδοκιών για τον τερματισμό του εμφυλίου στη Συρία, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 400.000 ανθρώπους, εξαναγκάζοντας σε ξεριζωμό περί τα 5 εκατομμύρια ψυχές.
Video: Ο εφιάλτης του εμφυλίου στο ματωμένο πρόσωπο ενός παιδιού
Οι σύνοδοι και οι συμφωνίες κάθε άλλο παρά περιόρισαν τις προσφυγικές ροές όχι μόνο από τη χερσαία αλλά κι από την θαλάσσια οδό προς την Ευρώπη. Για την ακρίβεια, πρόκειται για την πιο φονική χρονιά στα νερά της Μεσογείου, με περίπου 4.800 ανθρώπους που επιχείρησαν το ταξίδι αυτό στην Ευρώπη της ελπίδας, να πνίγονται...

Britain + Exit = Brexit

Στα τέλη Ιουνίου, η λέξη Brexit, ένας συμφυρμός των λέξεων Britain και Exit, γίνεται πια μία στέρεη υπόσχεση (για το 52% των ψηφοφόρων) και απειλή (για το εναπομείναν 48%). Κόντρα στη λυσσαλέα εκστρατεία υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τις τάσεις των δημοσκοπήσεων, το αποτέλεσμα του πολυσυζητημένου δημοψηφίσματος δείχνει έξοδο της Γηραιάς Αλβιόνας από τους 28 της Ευρώπης και δρομολογεί ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη νησιωτική χώρα.

Λίγο μετά την παραίτησή του, την οποία πυροδότησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ντέιβιντ Κάμερον αποχωρεί από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Σαμάνθα και τα παιδιά τους, Νάνσι, Φλόρενς και Άρθουρ- REUTERS/Stefan Wermuth
H ανατροπή που δεν έγινε ποτέ...

Κοντά στα μεσάνυχτα της 15ης Ιουλίου, ο πλανήτης παρακολουθεί σε ζωντανή μετάδοση την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης της Τουρκίας. Τεθωρακισμένα στους δρόμους, εν ψυχρώ πυροβολισμοί, αγριότητες μεταξύ των εχθρών και των πιστών του «Σουλτάνου» συνθέτουν το σκηνικό του πραξικοπήματος, το οποίο καταστέλλεται μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου. Πάνω από 260 οι νεκροί και απόλυτος θριαμβευτής ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τους μήνες που ακολουθούν προβαίνει σε άνευ προηγουμένου κυνήγι αντιφρονούντων και «ξήλωμα» του υπάρχοντος κρατικού μηχανισμού.


Γιορτή του παγκόσμιου αθλητισμού

Παρά τα μύρια προβλήματα, πριν και κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, οι πρωταγωνιστές των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο έλαμψαν, προσφέροντας ρεκόρ και θέαμα και προκαλώντας θαυμασμό, δέος και υπερηφάνεια σε φίλους και μη του αθλητισμού.

Ντόναλντ Τραμπ, ο νέος πλανητάρχης

Μετά από μία μακρά και άνευ προηγουμένου προεκλογική εκστρατεία ακραίας πόλωσης, προσωπικών επιθέσεων και απερίγραπτης λασπολογίας, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των Ηνωμένων Πολιτειών αποδεικνύεται απροσδόκητο - κατά τα λεγόμενά του - ακόμη και για τον ίδιο τον νικητή: Ο Ντόναλντ Τραμπ, κόντρα στις δημοσκοπήσεις, κόντρα στη συντονισμένη εκστρατεία δημοσιογράφων, πολιτικών και καλλιτεχνών για την μη εκλογή του, κατάφερε να εκλεγεί στο πρώτο αξίωμα της χώρας του. Στην νικητήρια ομιλία του, εμφανίστηκε ενωτικός, ρίχνοντας "γέφυρες" σε εσωκομματική και μη αντιπολίτευση και πλέκοντας το εγκώμιο της πολιτικής του αντιπάλου, Χίλαρι Κλίντον.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και ο νεοεκλεγείς, Ντόναλντ Τραμπ, δίνουν τα χέρια στο Οβάλ Γραφείο, κατά την πρώτη επίσκεψη του 71χρονου μεγιστάνα στο Λευκό Οίκο μετά την εκλογή του - REUTERS/Kevin Lamarque
Παγκόσμιος «σεισμός» από τα Panama Papers.

Χαρακτηρίστηκε το σκάνδαλο του αιώνα και δεν είναι άξιο απορίας, δεδομένου του ότι εμπλέκει νυν και πρώην αρχηγούς κρατών, πολιτικούς πρώτης γραμμής, αθλητές διεθνούς εμβέλειας και διασημότητες πρώτου μεγέθους... Η διαρροή 11 εκατομμυρίων εγγράφων της παναμαϊκής νομικής εταιρείας Mossack Fonceca αποδεικνύει πώς οι ισχυροί και πλούσιοι της γης κατάφεραν, μέσω 214.000 offshore εταιρειών, να φοροδιαφεύγουν.

Η ανθρωπότητα όλο και πιο φτωχή...

Το 2016 ήταν χρονιά σημαντικών απωλειών στο χώρο της τέχνης, της διανόησης, του αθλητισμού, της πολιτικής. Μεταξύ όσων πέρασαν στην αιωνιότητα, ο τελευταίος των ποιητών, Λέοναρντ Κοέν, ο χαμαιλέων της ροκ, Ντέιβιντ Μπόουι, ο πρίγκιπας της ποπ, Πρινς, ο φιλόσοφος, συγγραφέας και εμβληματική μορφή της ευρωπαϊκής διανόησης, Ουμπέρτο Έκο, ο «ιπτάμενος Ολλανδός», Γιόχαν Κρόιφ, ο θρύλος της πυγμαχίας, Μοχάμεντ Άλι και ο «πατέρας» της κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει τον τρόπο να φέρνει τους κανόνες του παιχνιδιού στα μέτρα του και να εξουδετερώνει (πολιτικά ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ