ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καγκελάριος της ασφάλειας το 2017 η Αγκελα Μέρκελ;

Το 2017 θα είναι ίσως η κρισιμότερη χρονιά για τη Γερμανίδα καγκελάριο

Kathimerini.gr

Το 2017 θα είναι ίσως η κρισιμότερη χρονιά για τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και την υστεροφημία της. Δεν χρειάστηκε καν η επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου με 12 νεκρούς και δράστη έναν Τυνήσιο αιτούντα άσυλο για να καταλήξουν οι πολιτικοί αναλυτές σε αυτήν τη διαπίστωση. Μετά την είσοδο σχεδόν ενός εκατομμυρίου προσφύγων στη χώρα, το 2015, απόρροια της πολιτικής των ανοιχτών θυρών της καγκελαρίου, ήταν σαφές ότι η προεκλογική καμπάνια της για την τέταρτη κατά σειρά θητεία της δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Οπως έγραψε το περιοδικό Σπίγκελ, οι πολίτες στη χώρα θα παρακολουθήσουν προσεκτικά το πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά της, καθώς η χώρα οδεύει προς εκλογές το φθινόπωρο του 2017. Οι πολιτικοί της αντίπαλοι αναμένεται να εκμεταλλευτούν την αιματηρή επίθεση για να οξύνουν την ήδη πολωμένη αντιπαράθεση στη χώρα για το προσφυγικό ζήτημα.

Συσπείρωση

Η Μέρκελ γνωρίζει ότι δεν μπορεί να προσελκύσει τους ψηφοφόρους που διαδηλώνουν με κόκκινη μπογιά στα χέρια, κατηγορώντας την ότι η ίδια ευθύνεται για το αίμα των αθώων, που χύθηκε στην τρομοκρατική επίθεση. Ούτε μπορεί να πείσει όσους επιμένουν να φωνάζουν το σύνθημα «η Μέρκελ πρέπει να φύγει». Εχει όμως μπροστά της την εξίσου δύσκολη αποστολή να συσπειρώσει το κόμμα της και την παράταξή της, που εμφανίζεται διχασμένη ανάμεσα στην κομματική νομιμοφροσύνη και τη συντηρητική ατζέντα περί εγγύησης της εσωτερικής ασφάλειας των πολιτών.

Η επίδειξη ανθρωπισμού εκ μέρους της αναμένεται να υποχωρήσει και η Μέρκελ καλείται το 2017 να μετατραπεί από καγκελάριος των προσφύγων σε καγκελάριος της ασφάλειας. Θα είναι όμως αυτή μια ρητή στροφή στην πολιτική της; Μάλλον όχι, αφού έως σήμερα έχει επιμείνει στην αρχική της στάση και έχει απορρίψει το αίτημα των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών για «ταβάνι» στον αριθμό υποδοχής των μεταναστών.

Σιωπηρά πάντως η πολιτική της Μέρκελ στο μεταναστευτικό έχει ήδη σκληρύνει. Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ διεμήνυσε ότι θα διατηρηθούν και πέραν του Φεβρουαρίου οι έλεγχοι στα σύνορα, ενώ ο εκπρόσωπος της ίδιας της καγκελαρίου για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, Στέφαν Μάιερ, είπε ότι «όσο παραμένει υψηλός ο κίνδυνος και η απειλή για τη Γερμανία, δεν μπορούμε παρά να διατηρήσουμε τους εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους».

Οπως προκύπτει άλλωστε από τα νέα στοιχεία ο δράστης της επίθεσης στο Βερολίνο ταξίδεψε ανενόχλητος με λεωφορείο από την Ολλανδία στη Γαλλία, εκμεταλλευόμενος τη Ζώνη Σένγκεν και στη συνέχεια στην Ιταλία, όπου δολοφονήθηκε από αστυνομικούς. Η αυστηροποίηση εξάλλου του συστήματος παροχής ασύλου εξώθησε 55.000 αιτούντες, κυρίως από τα δυτικά Βαλκάνια, να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει δεκτή η αίτησή τους.

Πιο αυστηρά μέτρα

Πολιτικοί και από τα δύο κόμματα του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού έχουν εξάλλου απευθύνει έκκληση για ενισχυμένες εξουσίες στον τομέα της απέλασης δυνάμει επικίνδυνων αιτούντων άσυλο, των οποίων οι προσπάθειες έχουν απορριφθεί. Επιπλέον ορισμένοι εξ αυτών πιστεύουν ότι θα πρέπει να τεθούν υπό παρακολούθηση νέοι ακόμη και 14 ετών για να αποτραπεί ενδεχόμενη ριζοσπαστικοποίησή τους. Παράλληλα εξετάζεται η περίπτωση σύναψης συμφωνιών με χώρες της Βόρειας Αφρικής, όπως η Τυνησία – τόπος καταγωγής του Ανις Αμρι, δράστη της επίθεσης στο Βερολίνο.

Ο Βαυαρός πρωθυπουργός και παραδοσιακός σύμμαχος της καγκελαρίου, Χορστ Ζέεχοφερ, εξακολουθεί να ασκεί ασφυκτικές πιέσεις για τη θέσπιση ετήσιου πλαφόν στην υποδοχή προσφύγων, απειλώντας μάλιστα ότι αν δεν περάσει η πρότασή του, το κόμμα του, οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), θα κατέλθουν για πρώτη φορά με δικό τους υποψήφιο στις εκλογές του φθινοπώρου και όχι με τη Μέρκελ.

Στην τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας TNS Emnid πάντως, που σημειωτέον διενεργήθηκε μετά την επίθεση στο Βερολίνο, το 56% θεωρεί ότι η Αγκελα Μέρκελ είναι ικανή να επιλύει μεγάλα πολιτικά προβλήματα έναντι 39% του Χορστ Ζέεχοφερ, 35% του Σοσιαλδημοκράτη ηγέτη Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και 32% του πρώην προέδρου της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος θεωρείται πιθανός υποψήφιος καγκελάριος για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Πέρα όμως από την προσωπική δημοτικότητα της Μέρκελ, αυξήθηκε και η υποστήριξη των πολιτών για τη συντηρητική παράταξή της κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. «Ως συνήθως, όταν οι λαοί συγκλονίζονται από τέτοιου είδους φρικτές ενέργειες, το εκλογικό σώμα τείνει να αποφεύγει τα πειράματα και στοιχίζεται πίσω από την κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία», εξήγησε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Forsa, Μάνφρεντ Γκίλνερ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη Μέρκελ πάντως θα προέλθει από την ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD), της οποίας η επικεφαλής Φράουκε Πέτρι δεν είχε αποκλείσει πέρυσι τη χρήση αληθινών πυρών από τις Αρχές σε βάρος μεταναστών στα σύνορα. Στις δημοσκοπήσεις το κόμμα εμφανίζεται να συγκεντρώνει έως και 15%, μια εξέλιξη ιδιαίτερα ανησυχητική, που ενδέχεται να συμπαρασύρει ολόκληρη την προεκλογική ατζέντα στη Γερμανία προς τα δεξιά.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση