ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξένο δάχτυλο στο μακελειό της Κυριακής αναζητεί η Άγκυρα

Οκτώ ύποπτους για την επίθεση έχει συλλάβει η τουρκική αστυνομία

Τον ρόλο των ξένων κυβερνήσεων και μυστικών υπηρεσιών στην πολύνεκρη επίθεση στην Κωνσταντινούπολη εξερευνούν οι τουρκικές αρχές. Σύμφωνα με την οπτική γωνία της Άγκυρας, ο δράστης ήταν επαγγελματίας και ενδέχεται να συνδέεται με μια μυστική υπηρεσία δυτικής χώρας. 

Μέχρι στιγμής, η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει δώσει στην δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με το προφίλ του δράστη. Οι αρχές έδωσαν στην δημοσιότητα τις φωτογραφίες του και οι κύκλοι της κυβέρνησης κάνουν λόγο για τον ενδεχόμενο ρόλο του Ισλαμικού Κράτους στο μεγάλο μακελειό στο νυχτερινό κέντρο του Βοσπόρου.

Ωστόσο, μέσω του φιλοκυβερνητικού τύπου, η Άγκυρα προβάλλει μια πολύ διαφορετική εικόνα. Τα τελευταία δημοσιεύματα των μεγάλων μέσων ενημέρωσης κάνουν λόγο για μια καλοσχεδιασμένη επίθεση, η οποία είναι έργο μυστικής υπηρεσίας μια μεγάλη δύναμης. Κάποια μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), φτάνουν στο σημείο να ισχυριστούν ότι «η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με τις ΗΠΑ» και ότι ο δράστης ήταν στέλεχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Η εφημερίδα Γκιουνές προβάλλει αυτή την άποψη και ισχυρίζεται ότι η Ουάσιγκτον, η οποία δεν προσεγγίζει θετικά την συνεργασία της Άγκυρας με την Μόσχα, χρησιμοποιεί κάθε είδους μέσο και εργαλείο για να πλήξει τα τουρκικά συμφέροντα.

Ακολουθούν σαρωτικές εξελίξεις

Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες μετά το μεγάλο μακελειό στον Βόσπορο, η μια σαρωτική εξέλιξη ακολουθεί την άλλη στην γειτονική χώρα.

Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Κυριακής, στο Σαρίγιερ του Βοσπόρου, λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα από το νυχτερινό κέντρο που δέχθηκε επίθεση, άγνωστος δράστης άνοιξε πυρ κατά ενός τεμένους. Υπάρχουν δυο τραυματίες και η αστυνομία ερευνά την νέα υπόθεση.

Το βράδυ της Κυριακής, το κουρδικό κίνημα επιτέθηκε με ρουκέτες και με διάφορα όπλα κατά ενός κεντρικού αστυνομικού κέντρου, στην περιοχή Τσινάρ του Ντιγιάρμπακιρ. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματίες.

Το μεσημέρι της Κυριακής, στην Τουρκία κυκλοφόρησαν ντοκουμέντα που ρίχνουν φως στο φαινόμενο των στημένων παιχνιδιών στο τουρκικό ποδόσφαιρο. Η κυβέρνηση επέλεξε να επιβάλλει άμεση συσκότιση στα νέα ντοκουμέντα.
Την ίδια ώρα, στο διαδίκτυο ξεκίνησε νέα εκστρατεία «λιντσαρίσματος» αντιπολιτευόμενων διανοούμενων με το σκεπτικό ότι διαδίδοντας πληροφορίες σχετικά με το νέο μακελειό στην Πόλη και ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση εξυπηρετούν τα συμφέροντα των τρομοκρατών.

Η εκστρατεία μέσα σε λίγες ώρες έφτασε στα Κατεχόμενα, με κύκλους της τουρκικής κυβέρνησης να απειλούν γνωστό μόδιστρο εξαιτίας κάποιων πρόσφατων αναρτήσεων στο διαδίκτυο.

Συνελήφθησαν 8 ύποπτα άτομα 

Η τουρκική αστυνομία έθεσε σήμερα υπό κράτηση στην Κωνσταντινούπολη οκτώ πρόσωπα στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση εναντίον ενός νυκτερινού κέντρου στην τουρκική μεγαλούπολη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Καμιά λεπτομέρεια δεν έγινε γνωστή σχετικά με τα πρόσωπα τα οποία συνελήφθησαν από ομάδες της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας. Πρόκειται για τις πρώτες συλλήψεις που σχετίζονται με την επίθεση που σημειώθηκε τις πρώτες ώρες της νέας χρονιάς και στοίχισε τη ζωή σε 39 ανθρώπους ενώ ο δράστης διέφυγε και καταζητείται από τις αρχές.

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X