ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μεξικό: Διαμαρτυρίες για την αύξηση κατά 20% στα καύσιμα

Η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι πρόκειται για ένα αντιδημοφιλές μέτρο

ΠΗΓΗ: skai.gr

Διαδηλώσεις στο Μεξικό εναντίον της αύξησης κατά 20% των τιμών στα καύσιμα.

Η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι πρόκειται για ένα αντιδημοφιλές μέτρο, ωστόσο επιμένει στην εφαρμογή του στο πλαίσιο της απορρύθμισης του ενεργειακού κλάδου.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στους δρόμους πολλών πόλεων την Κυριακή, ενώ αποκλεισμοί δρόμων και πρατηρίων καυσίμων έγιναν και τη Δευτέρα. Η οργή των πολιτών αυξάνεται στη χώρα, η οποία παρότι πετρελαιοπαραγωγική, εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων που καταναλώνει, ελλείψει επαρκών διυλιστηρίων.

Η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε από 1η Ιανουαρίου κατά 20,1% ενώ του πετρελαίου ντίζελ κατά 16,5%. Από τη 18η Φεβρουαρίου και μετά το πλαφόν των τιμών πώλησης που ορίζει η κυβέρνηση θα αναπροσαρμόζεται καθημερινά.

Είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία απορρύθμισης της αγοράς των καυσίμων, η οποία αρχικά προβλεπόταν να γίνει το 2018, αλλά τελικά η μεξικανική κυβέρνηση επέλεξε να εφαρμόσει έναν χρόνο νωρίτερα.

Η αύξηση των τιμών στα καύσιμα, εντάσσεται στη μεταρρύθμιση του τομέα της ενέργειας που προωθεί η κυβέρνηση του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο στο πλαίσιο μιας προσπάθειας τόνωσης του τομέα του πετρελαίου.

Ο Νιέτο υπέγραψε τον Αύγουστο του 2014 μια μεταρρύθμιση που χαρακτηρίστηκε τότε ιστορική, τερματίζοντας το κρατικό μονοπώλιο έπειτα από 80 χρόνια κι ανοίγοντας τον τομέα σε ξένες ιδιωτικές εταιρείες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X